Nieuws

Prinsjesdag en jouw woning: dit verandert in 2019

De energierekening stijgt, klussen aan je woning wordt duurder en ook de zorgpremie stijgt. Is er dan helemaal geen goed nieuws? Jawel, door de lagere belasting ga je er toch op vooruit.

dinsdag 18 september 2018
Prinsjesdag en jouw woning: dit verandert in 2019

Gemiddeld genomen gaan we er in koopkracht op vooruit, zo luidt samengevat de boodschap van Prinsjesdag 2018. Tegenover het voordeel van lagere inkomstenbelasting staan hogere kosten voor zaken als de zorgverzekering en boodschappen. Ook voor jou als huiseigenaar verandert er volgend jaar het nodige. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rij.  

Hogere energierekening

De belasting op energie stijgt. De energierekening van een gemiddeld huishouden stijgt hierdoor met gemiddeld €150, zo becijferde VEH. De kostenstijging wordt onder andere veroorzaakt door de Opslag voor Duurzame Energie (ODE). Dit is een belasting die je betaalt per kWh elektriciteit of m³ gas. Met de belasting hoopt de overheid duurzame energiebronnen als zonnepanelen te stimuleren.

Los van deze duurzaamheidstax stijgt ook de belasting op gas zelf. Als klap op de vuurpijl voorspelt ABN hogere grondstofprijzen. Dat zou een verdere verhoging van de energieprijzen betekenen, nog los van de hoogte van de belastingen. Wilde je toch al het dak isoleren of isolatieglas aanbrengen? Met stijgende energielasten heb je die investering er eerder uit.

Lage BTW-tarief naar 9 procent

Er gelden in Nederland twee BTW-tarieven, het hoge van 21 procent en het lage tarief van 6 procent. Het lage tarief stijgt volgend jaar naar 9 procent. Dit maakt onder andere het laten uitvoeren van klussen aan je woning duurder. Zo is de kans groot dat de BTW-verhoging wordt doorberekend in schilderwerk, isolatie- en stucwerkzaamheden.

Hypotheekrenteaftrek tegen lager tarief

In 2018 zijn er vier belastingschijven. Volgend jaar wordt het simpeler. Je betaalt dan 36,93 procent over je inkomen tot € 60.000. Daarboven is het belastingtarief 49,5 procent. In verhouding tot dit jaar betaal je hierdoor in 2019 over een groter deel van je inkomen minder belasting.

Het lagere belastingtarief is ook de maatstaf voor de hypotheekrenteaftrek. Betaal je een lager belastingpercentage, dan neemt automatisch ook het voordeel van de hypotheekrente af. Niet alleen de belastingschijven bepalen de maximaal mogelijke hypotheekrenteaftrek. In 2019 geldt een door de overheid bepaald maximum van 49 procent. Dit maximum daalt stapsgewijs naar 36,9 procent in 2023.

Hogere belastingen door stijgende WOZ-waarde

De WOZ-waarde van je huis is bepalend voor verschillende gemeentelijke belastingen. Begin volgend jaar hoor je wat de nieuwe WOZ-waarde van jouw woning is. Nu al bekend is is dat deze gemiddeld 6,5 procent stijgt ten opzichte van een jaar eerder. Ook volgend jaar zal de opmars van de WOZ-waarde niet te stuiten zijn, wat overigens niet automatisch inhoud dat de belasting even hard stijgt.

Grens Nationale Hypotheek Garantie omhoog

De grens voor het kopen van een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat volgend jaar omhoog. Deze maximumgrens is gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde in de maanden juni, juli en augustus. Naar verwachting komt dit gemiddelde uit rond de € 290.000, wat € 25.000 hoger is dan dit jaar.

Het kabinet is erg zoals gebruikelijk enthousiast, iedereen krijgt er immers meer bij. Uiteraard klinkt er ook kritiek. Bijvoorbeeld omdat je het belastingvoordeel pas aan het eind van het jaar merkt, terwijl je stijgende kosten direct effect hebben. Onder andere ouderorganisaties, vakbonden en oppositiepartijen geven aan dat niet iedereen deelt in de toegenomen welvaart. Ook de Raad van State stelt dat er eerder sprake is van lastenverzwaring dan verlichting. Kortom, een Prinsjesdag zoals alle anderen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie