Nieuws

Premie zorgverzekering naar € 1.432 per jaar

De zorgverzekering 2019 wordt fors duurder, aldus het kabinet. Hogere lonen binnen de zorg en het gelijkblijvende eigen risico zijn de belangrijkste oorzaken. Waar moet je op rekenen?

woensdag 12 september 2018
Premie zorgverzekering naar € 1.432 per jaar

Volgend jaar wordt de zorgverzekering fors duurder, zo verwacht de overheid. De gemiddelde premie voor de basis zorgverzekering zou in 2019 uitkomen op €1.432 per jaar. Per maand kost je dit € 10,30 extra ten opzichte van dit jaar. Het is nog de vraag of deze sombere voorspelling daadwerkelijk uitkomt. De verwachting van het kabinet sluit niet altijd aan op de praktijk.

Uiterlijk op 12 oktober moeten zorgverzekeraars de premie van de basis zorgverzekering 2019 bekend maken. Zorgverzekeraars DSW bijt traditioneel de spits af met een bekendmaking rond eind september.

Waarom wordt de zorgverzekering duurder?

De arbeidsmarkt draait op volle toeren. Ook in de zorg is het lastig om gecertificeerd personeel te vinden. Door de schaarste stijgen de lonen en de tarieven voor behandelingen. Deze kostenstijging wordt doorberekend in de premie van de zorgverzekering.

Een andere reden die wordt genoemd is het gelijkblijvende eigen risico. Net als dit jaar blijft in 2019 het eigen risico maximaal € 385. Zeker als je zorg nodig hebt vanuit de basiszorgverzekering is dit goed nieuws. De keerzijde hiervan is dat de maandelijkse premie eerder stijgt.

Kabinet rekent anders dan zorgverzekeraars

Het kabinet geeft ieder jaar een verwachting af over de gemiddelde premie van de zorgverzekering. Deze verwachting is vooral gebaseerd op de totale hoeveelheid behandelingen binnen de zorg en de daarbij horende tarieven. Uiteindelijk zijn het de zorgverzekeraars die zelf de premies vaststellen. Ze kunnen daarbij ook besluiten om hun buffers aan te spreken. De premie voor de zorgverzekering stijgt in dat geval minder hard dan je zou verwachten op basis van de overheidscijfers.

De verwachting van het kabinet sluit vaak niet aan bij de praktijk. In maart al waarschuwde CZ al voor een stijging van de premies. Deze zorgverzekeraar gaf als richtlijn een stijging van € 7 per maand. Al volgde daar wel de kanttekening op dat het een vrij optimistische berekening was. Ook Achmea gaf een schot voor de boeg en noemde de vergrijzing als mede oorzaak voor de hogere lasten.

Jaarlijks politieke spelletje

Ieder jaar wordt door de politiek en de zorgverzekeraars hetzelfde spelletje gespeeld. De overheid legt druk op de zorgverzekeraars om de kosten zo laag mogelijk te houden. De verzekeraars wijzen op hun beurt op hun slinkende buffers. Een verdere stijging van de premie is onvermijdelijk, zo is de terugkerende boodschap. Jij als verzekerde wordt al ver voor de bekendmaking van de tarieven voorbereid op hogere lasten. Als het uiteindelijk meevalt, straalt dat positief af op zowel de overheid als de verzekeraars.

Fors verschil aanbieders

De tarieven kunnen fors verschillen tussen verschillende aanbieders. De gemiddelde premie voor een natura-zorgverzekering bedraagt dit jaar € 1.341. De scherpste premie was € 1.203,00 en het duurst uit was je met € 1.433,40.

Uiterlijk 12 oktober zijn alle premies bekend voor de zorgverzekering 2019. Wacht tot die tijd om jezelf te oriënteren. Let daarbij niet alleen op de basiszorgverzekering maar ook op de kosten van eventuele aanvullende verzekeringen die je kiest.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie