Nieuws

Persoonlijke lening of doorlopend krediet oversluiten nu rente nog laag is

De rente staat historisch laag. Wanneer je één of meerdere leningen hebt lopen profiteer je daar niet automatisch van. Door over te sluiten kun je de rentelasten verlagen en sneller aflossen.

dinsdag 4 september 2018
Persoonlijke lening of doorlopend krediet oversluiten nu rente nog laag is

Mensen  een persoonlijke lening of doorlopend krediet betalen gemiddeld 7,7 procent rente, zo blijkt uit onderzoek onder marktpartijen. Een groot deel van deze leningen is al langer geleden gesloten. In de afgelopen jaren is de rente fors gedaald. Net als bij een hypotheek kun je ook deze leningen oversluiten. Het doel? Lagere rentelasten en het eerder terugbetalen van de totale lening.

In de praktijk werkt het bij het oversluiten van een lening als volgt. Met het bedrag dat je nieuw leent, wordt de al bestaande lening afgelost. Zo beëindig je de oude en ga je een nieuwe aflosverplichting aan, tegen als het goed is een lagere rente.

Lagere rente persoonlijke lening en doorlopend krediet

Door economische ontwikkelingen betaal je bij het afsluiten van een lening nu een historisch lage rente. Zo is een lening al mogelijk tegen een rente van net iets boven de 4 procent. Dat is nogal een verschil met de gemiddelde kosten op langer bestaande leningen (7,7%). Overigens hangt de laagst mogelijke rente af van jouw persoonlijke situatie.

Stel je hebt een lening lopen van € 20.000, tegen een rente van 7,7 procent. Daarvan is € 5.000 al afgelost. Er blijft € 15.000 over dat je nog af moet lossen in maandelijkse bedragen van € 185. Vervolgens sluit je de lening over. In totaal kan je met het oversluiten tot maar liefst € 3.000 besparen op de totale lening. Laat in jouw situatie berekenen wat het voordeel is.

Eerder afgelost

Omdat je een lagere rente betaalt, kan je sneller aflossen. Het maandelijks te betalen bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rentebetaling. Dit laatste deel wordt kleiner omdat je rentelasten dalen. Hierdoor blijft er meer over voor de aflossing en kun je met een gelijk maandbedrag eerder jouw volledige schuld terugbetalen.

Meerdere leningen bundelen

Het kan zijn dat je meerdere leningen hebt lopen. Bijvoorbeeld voor de aankoop van de auto, de nieuwe meubels bij Wehkamp en de lening bij Zalando voor een complete outfit. De kans is groot dat de rente op deze leningen hoger is dan het huidige niveau. Rentes van tegen de 14 procent zijn geen uitzondering bij winkels of creditcardmaatschappijen.

Het aflossen van de leningen tegen verschillende rentepercentages en maandbedragen is onoverzichtelijk. Een oplossing is oversluiten. Alle lopende leningen worden vervolgens gebundeld in één nieuwe lening. Voor kleine leenbedragen betaal je doorgaans een hoger rentepercentage dan bij hogere bedragen. Het voordeel van oversluiten is dat je, naast de overzichtelijkheid, ook van de duurdere kleine leningen af bent.

Let op een boeterente

Voordat je jouw leningen oversluit, is het goed om de voorwaarden van je huidige lening(en) te checken. In sommige situaties betaal je namelijk een boeterente. Dit omdat de geldverstrekker toekomstige rente-inkomsten misloopt als jij de lening in één keer aflost. Bij een persoonlijke lening is een boeterente gebruikelijk. Een doorlopend krediet kan je over het algemeen wel boetevrij aflossen wanneer jij dat wilt.

Het oversluiten van een lening hoeft geen ingewikkelde klus te zijn. Bij diverse aanbieders kun je het via internet regelen en komt er nauwelijks papierwerk bij kijken. Zeker nu de rente nog op een historisch dieptepunt staat kan het je een flinke besparing opleveren. Laat het sowieso berekenen. Levert het in jouw geval geen besparing op, weet je in ieder geval dat je nog goed zit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie