Nieuws

Je huis niet verkopen maar verhuren?

Huizen zijn niet aan te slepen, zeker in dichtbevolkte steden. Je woning verhuren kan een goede bron van inkomsten zijn. Let wel op de volgende risico’s.

vrijdag 7 september 2018
Je huis niet verkopen maar verhuren?

Kopers van een huis overwegen vaker om hun oude huis te verhuren in plaats van verkopen. Daarnaast zien marktpartijen een trend waarbij particulieren een huis kopen uit beleggingsmotief. Voordat je actief wordt als verhuurder, is het goed om alle voor- en nadelen af te wegen. Zo is niet iedereen zich bewust van de risico’s.

In eerste instantie ging de aandacht van particulieren die in woningen beleggen vooral uit naar de grote steden. Daar wordt het aanbod echter steeds schaarser. Ook huizen in grotere provinciesteden staan vaker op het wensenlijstje, zo geeft de Hypotheekshop aan in een rapportage over de woningmarkt.

Risico’s verhuren woning

Let bij het langdurig verhuren van je huis op de volgende risico’s:

 • Hypotheekrenteaftrek
  Hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor het huis dat je zelf gebruikt als hoofdverblijf. Rente aftrekken van een huis in de verhuur is dus niet toegestaan, wat resulteert in hogere netto lasten.

 • Vermogensrendementsheffing
  Het tweede huis valt in principe onder het vermogen in box 3. Over dit vermogen ben je vermogensrendementsheffing verschuldigd. Wel zijn de huurinkomsten onbelast.

 • Bezettingsgraad en verantwoordelijkheden
  De lasten voor de woning die je in de verhuur hebt lopen door. Wanneer je geen huurder hebt, loop je het risico dat je er flink op achteruit gaat.

 • Leencapaciteit
  De nog lopende hypotheekverplichting op de verhuurde woning kan tot gevolg hebben dat je
  minder kunt lenen op basis van je inkomen.


Akkoord nodig van de bank

Het is belangrijk dat de bank die je een hypotheek verstrekt voor de nieuwe woning akkoord gaat. Is dit niet het geval, informeer dan naar de mogelijkheden om ook de nog lopende hypotheek onder te brengen bij dezelfde bank.

Meer mogelijk door huurinkomsten

Wat je aan hypotheek kunt lenen, hangt onder andere van je inkomen af. De opbrengst uit de verhuur mag je voor een deel hierbij optellen, reken daarbij op 70 procent van de huurinkomsten. Een hoge huur is dan ook van belang voor het maximaal mogelijke hypotheekbedrag.

Langzamerhand richten banken zich meer op woningkopers die kopen voor de verhuur. De rente op deze hypotheken ligt doorgaans hoger omdat de bank ook meer risico loopt. Jij zelf loopt als koper ook risico. Dat geldt echter ook voor de spaarrekening, waar het gevaar schuilt in het ontbreken van rendement. Heb je veel overwaarde op je oude woning of eigen geld? In die situatie wordt het aantrekkelijker om een tweede huis aan te houden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie