Nieuws

Duizenden euro’s aan erfbelasting? Beperk het met een opvullegaat

Zeker met een woning als onderdeel van de erfenis loop je het risico op hoge erfbelasting. Dat kan een probleem zijn, aangezien het geld in de woning zit. Maak daarom goed gebruik van de vrijstellingen.

maandag 24 september 2018
Duizenden euro’s aan erfbelasting? Beperk het met een opvullegaat

In Nederland is de verdeling van een erfenis bij het overlijden van één van de ouders standaard bepaald. Zowel de kinderen als de langstlevende partner krijgen hetzelfde deel. Deze verdeling van de erfenis kan een gepeperde belastingaanslag opleveren. Met bepalingen in het testament kun je de vrijstellingen op de erfbelasting beter benutten. De besparing kan oplopen tot duizenden euro’s.

Niet over de hele erfenis hoeft belasting te worden betaald, over een deel ervan geldt een vrijstelling. De hoogte van deze vrijstelling hangt vooral af van de van de relatie met de overledene. Voor partners is deze het hoogst en voor erfgenamen buiten de familiekring het laagst.

Verwantschap Vrijstelling 2018   Vrijstelling 2019
Echtgenoot, echtgenote, partner  € 643.194 € 650.912
Ouder, ouders   € 48.385 € 48.965
Kinderen, kleinkinderen € 20.371 € 20.615
Overige erfgenaam     € 2.147 € 2.173

Hoeveel erfbelasting betaal je?
Wanneer de erfenis hoger is dan de eerder genoemde vrijstelling, geldt de belastingverplichting. Ook hier is de verwantschap bepalend voor de hoogte, evenals de omvang van de erfenis. We gaan nu uit van een erfenis aan een partner of kind.

Belastbaar deel 2018 Belastbaar deel 2019   Partner, kind
€ 0 - € 123.24 € 0 - € 124.727 10%
€ 123.248 en meer € 124.727 of meer 20%

Stel een erfenis bedraagt € 240.000 en zowel de partner als één kind hebben beide recht op de helft (€ 120.000). In dat geval geldt voor de partner een volledige vrijstelling. Bij het kind is de vrijstelling dit jaar 20.371. Over het resterende deel, in deze situatie € 99.629, bedraagt de belasting 10 procent ofwel € 9.962,90.

Koopwoning telt mee

Maak het in jouw situatie minder uit omdat je niet zo veel spaargeld hebt? Bedenk dan dat je eigen woning ook meetelt als bezit. Schenk je deze aan de kinderen, dan gaat het al snel over grotere bedragen. Ook het al afgeloste deel van de woning telt mee, evenals de mogelijke overwaarde op de woning.

Een opvullegaat

Met een opvullegaat kan je voorkomen dat de erfbelasting hoog oploopt en misschien zelfs onbetaalbaar wordt omdat de waarde in het huis zit en niet op de bank staat. Een opvullegaat in het testament maakt het mogelijk om alsnog een andere verdeling van de erfenis aan te houden. De erfgenaam (ouder) kan hierdoor bepalen dat kind of kinderen een bedrag tot de vrijstelling ontvangen als erfenis.

De langstlevende ouder kan het resterende deel van de erfenis aan zichzelf toebedelen. De kans dat daar erfbelasting over geldt is klein, gezien de vrijstelling die voor partners geldt van € 643.194. Vervolgens kan alsnog besloten worden om in de jaren die volgen het geld alsnog aan de kinderen te schenken. Ook voor schenken gelden namelijk weer vrijstellingen.

Voor het opstellen van een testament kun je terecht bij de notaris. Heb je een eigen woning en wil je weten wat de gevolgen van een overlijden zijn in jouw hypotheeksituatie? We voorzien je graag van advies.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie