Nieuws

Dit wordt duurder door de BTW-verhoging

Volgend jaar gaat het lage BTW-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. Dat maakt onder andere het opknappen van je huis duurder. Ook in de supermarkt en bij de kapper merk je het.

maandag 17 september 2018
Dit wordt duurder door de BTW-verhoging

Het afschaffen van dividendbelasting zorgde voor wekenlange ophef. Over de verhoging van de BTW is minder gediscussieerd. Toch heeft de verhoging van de BTW direct invloed op jouw portemonnee. Je merkt het bijvoorbeeld in de supermarkt aan de kassa. Ook bij het uitbesteden van klussen aan je woning bestaat het risico op een hogere rekening.

Het gaat om het lagere BTW-tarief van 6 procent. Volgend jaar stijgt dit naar 9 procent. Heb je een huis ouder dan twee jaar en laat je de onderstaande werkzaamheden uitvoeren? In dat geval ligt het voor de hand dat de uitvoerder de verhoging verwerkt in zijn tarieven.

 • Isoleren
 • Schilderen
 • Stukadoren
 • Behangen

Klushuis duurder

Een wat gedateerd klushuis kopen kan aantrekkelijk zijn. De aanschafprijs is als het goed is relatief laag omdat rekening is gehouden met de noodzakelijk investeringen. Wie een beetje handig is kan zelf wel behangen. Zaken als het dak of de kelder isoleren worden vaker aan vakman overgelaten. Neem in de berekeningen van de totale kosten de BTW-verhoging mee, bij een grotere verbouwing scheelt het al snel een paar honderd euro.

Op huizen die nieuwer zijn dan twee jaar, heeft de verhoging minder effect. Daar geldt zowel nu als volgend jaar het hogere tarief van 21 procent voor de genoemde werkzaamheden.

Boodschappen, de kapper en leidingwater

Niet alleen bij het renoveren van je huis is de BTW-verhoging merkbaar. Onderstaand de belangrijkste producten en diensten die ook onder het tarief vallen.

 • De kapper
 • Reparatie van je fietsen
 • Zwembaden en sauna's
 • Attractieparken, speel- en siertuinen
 • Bioscopen
 • Leidingwater
 • Etenswaren
 • Drank (Niet alcoholisch)

BTW-tarief kan nog verder omhoog

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaf eerder aan de verhoging van de BTW nog aan de magere kant te vinden. De organisatie adviseerde om de het lage BTW-tarief verder te verhogen. Dit zou het gat met het hoge tarief (21 procent) kleiner maken en zorgen voor meer overheidsinkomsten.  Door deze extra inkomsten kan bijvoorbeeld de belasting voor lage inkomsten en tweeverdieners met jonge kinderen omlaag, aldus de OESO.  

Het al voor Prinsjesdag uitgelekte koopkrachtplaatje maakt duidelijk dat veel groepen er volgend jaar op vooruit gaan. De extra kosten in de supermarkt of bij de kapper worden weer gecompenseerd door aangepaste belastingtarieven. Vestzak-broekzak heet dat.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie