Nieuws

Aankoopmakelaar betalen met vast bedrag of percentage koopsom

Je droomhuis vinden waar vervolgens een andere koper mee aan de haal gaat. De frustratie van veel zoekers op de woningmarkt. Een aankoopmakelaar kan uitkomst bieden.

woensdag 5 september 2018
Aankoopmakelaar betalen met vast bedrag of percentage koopsom

De drukte op de woningmarkt is goed nieuws voor aankoopmakelaars. Met kennis van de lokale huizenmarkt helpt een aankoopmakelaar je bij het vinden van een huis. Iets dat in deze verkopersmarkt niet altijd meevalt. En heb je een geschikt huis gevonden, dan moet je snel schakelen om niet achter het net te vissen. Ook daar helpt de aankoopmakelaar bij.

Een goede aankoopmakelaar is op de hoogte van alle huizen die op de markt komen in de buurt waar jij een huis zoekt. Nauwe contacten met verkopend makelaars komen goed van pas. Is er nieuw aanbod dat past bij jouw woonwensen, hoor je dat direct van de aankoopmakelaar. Soms zelfs voordat het huis op Funda verschijnt.

Kosten aankoopmakelaar

Het tarief van een aankoopmakelaar kan op verschillende manieren berekend worden. De meest gebruikelijke zijn:

  • Een percentage van de koopsom
    Een gebruikelijke beloning is een percentage van de koopsom. Dit percentage kan per aanbieder verschillen en start bij circa 1 procent. Bij een woning van € 300.000 is dat € 3.750. Een klein verschil in percentage resulteert in een groot verschil in kosten.

  • Een vast bedrag
    Je betaalt een vooraf afgesproken vaste vergoeding. Zo wordt je achteraf niet verrast door een hoger dan verwachte rekening. Spreek goed af welke werkzaamheden onder de afspraak vallen en vraag goed door bij onduidelijkheden.

  • Een percentage van het onderhandelingsresultaat
    Je betaalt een vooraf afgesproken percentage van het bedrag dat een aankoopmakelaar uit weet te onderhandelen. De makelaar verdient dus meer als er tijdens de onderhandeling meer van de vraagprijs wordt afgesnoept. Dit is ook in het voordeel van jou als koper. Onderstaand een voorbeeld van deze betalingswijze.

Stel je hebt een woning op het oog van € 300.000 en je spreekt een percentage af van 20 procent van het onderhandelingsresultaat. De woning koop je uiteindelijk voor € 285.000. De kosten voor de aankoopmakelaar bedragen in dat geval € 3.000 (20 procent van de € 15.000 lagere prijs).

Minder onderhandelingsruimte

In deze verkopersmarkt zijn er minder mogelijkheden om de prijs fors omlaag te krijgen bij het onderhandelen. Dit geldt zeker voor populaire huizen in stedelijke gebieden. De prijs van de aankoopmakelaar baseren op het onderhandelingsresultaat is voor jou voordeliger als er minder van de prijs af kan. Het is wel de vraag of de makelaar akkoord gaat met deze beloningswijze. Die zal eerder gaan voor een vast bedrag of een percentage van de koopsom.

Kosten aankoopmakelaar meefinancieren in hypotheek

Je kunt de gemaakte kosten opnemen in je hypotheek, als het past binnen je maximaal haalbare hypotheeksom. Deze kosten zijn alleen niet aftrekbaar. Bekostigen vanuit je eigen spaargeld kan natuurlijk ook.

Koop je uiteindelijk helemaal geen woning, dan ben je doorgaans ook geen kosten aan de aankoopmakelaar verschuldigd. Verifieer dit wel vooraf even voor de zekerheid. Zorg er ook voor dat je weet wat de kosten en wederzijdse verwachtingen zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie