Nieuws

Studenten laten kans op huurbesparing liggen

Het gemiddelde bezwaar leverde een huurverlaging op van €160. Toch ondernemen relatief weinig studenten actie. Zonde, de huurcommissie zoekt het namelijk voor je uit.

vrijdag 24 augustus 2018
Studenten laten kans op huurbesparing liggen

De huur voor de gemiddelde studentenkamer bedraagt €403, zo becijferde Kamernet. Vaak betaal je als student meer dan wettelijk is toegestaan. Hier kan je als student bezwaar tegen maken. Dat is doorgaans geen verspilde moeite. In 91 procent van de gevallen leverde het bezwaar een lagere huur op, met een gemiddeld € 160 lagere huur als resultaat. Waar moet je zijn om protest in te dienen?

Verhuurders mogen niet zomaar vragen wat ze willen voor een studentenkamer. Er geldt een puntenstelsel dat de maximale huurprijs bepaalt. Als de huur hoger ligt dan dit maximum heb je mogelijk recht op een huurverlaging.

Bezwaar via de Huurcommissie

In het eerste halfjaar van de huur kan je via de Huurcommissie de maandelijkse huurlasten laten controleren en een eventuele verlaging afdwingen. De kosten hiervoor bedragen € 25 per verzoek. Krijg je gelijk, dan draait de verhuurder op voor deze kosten. Heb je een minimaal inkomen, dan kun je vrijstelling krijgen voor de bijdrage.

Bezwaar maken loont

Uit onderzoek van Woonbond blijkt dat huurders vaak in het gelijk gesteld worden. Van de 123 onderzochte uitspraken viel 91 positief uit voor de huurder. Waar de studenten eerst gemiddeld € 405,73 betaalde, bedroeg de huur €263,75 na een tik op de vingers door de huurcommissie.

Slecht in 17 situaties trok de huurder niet aan het langste eind. Op één na was dit echter te wijten aan de huurder zelf. Bijvoorbeeld omdat deze was verhuisd voor de uitspraak of omdat de periode van een half jaar al verstreken was.

Studenten niet op de hoogte

Het aantal procedures dat huurders indienen bij de Huurcommissie ligt relatief laag. Gezien de gekte op de woningmarkt is dat opmerkelijk. Zeker met de huidige schaarste is het voor verhuurders aanlokkelijk om de huur hoger in te steken. Huurders komen toch wel. Dit wil nog niet zeggen dat je als huurder automatisch akkoord hoeft te gaan met een hoger dan toegestane huur. Een mogelijke verklaring is dat veel studenten niet op de hoogte zijn van de mogelijke bezwaarprocedure.

Huur en boodschappen hoogste kostenpost

Na de huur zijn studenten gemiddeld het meest kwijt aan boodschappen. Een goede post om op te bezuinigen dus. Pas daarna volgt het collegegeld.

Gemiddelde overige kosten studenten:

  • Boodschappen: 181 euro
  • Collegegeld: 172 euro (studiejaar 2018/2019)
  • Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 63 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Zorgverzekering: 106 euro
  • Telefoon: 26 euro

Nibudcijfers over 2017

Verhuurders kunnen nu zonder pardon een hoger dan toegestane huur vragen. Daar staat geen boete of andere sanctie op. Reden te meer om niet klakkeloos akkoord te gaan met de huur. Zeker aangezien de mogelijke huurbesparing een forse meevaller is op het gemiddelde studentenbudget.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie