Nieuws

Koopstarter met uitsterven bedreigd door tekort nieuwbouw

Het streven is de bouw van 75.000 woningen per jaar. In de praktijk komen er ongeveer 34.000 bij. Een probleem dat vooral starters treft.

woensdag 22 augustus 2018
Koopstarter met uitsterven bedreigd door tekort nieuwbouw

De thermometer van de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB) slaat rood uit. In het eerste halfjaar van 2018 verkochten projectontwikkelaars 4 procent minder huizen dan in dezelfde periode een jaar eerder. De vraag is het probleem niet, geïnteresseerde kopers zijn er volop. Nu nog geschikte bouwlocaties en vakmensen.

De vereniging verwacht dat de verkoop van nieuwbouwwoningen eind 2018 circa 34.000 bedraagt. Dit is minder dan gehoopt en sowieso fors lager dan het jaarlijkse streven van 75.000 nieuwbouwhuizen. Dit in de Nationale Woonagenda afgesproken aantal wordt al jaren niet gehaald.

Waarom minder nieuwbouw?

De branchevereniging geeft aan dat het steeds lastiger wordt om geschikte bouwlocaties te vinden. Eenmaal gevonden is het niet direct geregeld. Gemeenten en provincies hebben veelal een optimistische visie op de haalbaarheid van bouwplannen. Projectontwikkelaars delen dit optimisme minder, wat de bouw in de weg staat of vertraagt. Daarnaast is er een nijpend tekort aan zowel vakmensen als materialen in de bouw.

Eengezinswoningen en starters

De verkoop van nieuwe eengezinswoningen nam op jaarbasis af met zes procent. Hiermee komt de daling van nieuwbouw voor rekening van dit type huis. Vooral in de Randstad is de woningschaarste groot. Door het tekort aan nieuwbouw zijn kopers aangewezen op zogenoemde bestaande huizen. De prijs daarvan stijgt door de toenemende schaarste nog harder.

Prijzen nieuwbouw in de lift

De verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen stegen met gemiddeld 10 procent. Nog harder (+15%) ging het bij huizen in een lager prijssegment. Dit treft vooral starters, die steeds meer eigen geld moeten meebrengen bij het kopen van een huis. De NVB waarschuwt dat de koopstarter in stedelijke gebieden als de Randstad binnen nu en twee jaar uit dreigt te sterven.

Beleidsaanpassingen nodig

De noodkreet van de NVB is een signaal voor de overheid. Minister Ollongren erkende het probleem al eerder en besprak met betrokken marktpartijen op welke manier de bouw versneld kan worden. Duidelijk is dat de gesprekken nog niet het gewenste effect hebben.

Op Funda zijn op dit moment 18 nieuwbouwprojecten te vinden in Utrecht. Amsterdam telt er 39 en Den Haag 42. Daarbij is ook het huuraanbod meegenomen. Niet bepaald een ruime keus. Zonder aanvullende maatregelen vanuit de overheid zal dit voorlopig ook niet veranderen. Dan toch maar zo’n authentieke woning uit de jaren dertig?

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie