Nieuws

Is het oversluiten van jouw hypotheek zinvol?

Het oversluiten van de hypotheek was populair in het tweede kwartaal van dit jaar. Voor het eerst waren er meer oversluiters dan starters actief. Profiteer van de lage rente nu het nog kan.

dinsdag 28 augustus 2018
Is het oversluiten van jouw hypotheek zinvol?

Het aantal afgesloten hypotheken daalde in het afgelopen kwartaal naar het laagste niveau sinds 2013. Het directe gevolg van de huidige woningschaarste. Er zijn geïnteresseerde kopers genoeg maar te weinig beschikbare koopwoningen. Het oversluiten van een hypotheek is daarentegen populairder dan ooit. Heb jij het ook al overwogen?

Bij het oversluiten van een hypotheek los je de huidige af en sluit je een nieuwe. Dit kan zowel bij de bank waar je hypotheek nu loopt of bij een andere bank. Daarbij heb je voordeel als je oude rente hoger is dan de rente die banken nu rekenen.

Meer oversluiters dan starters

In het tweede kwartaal van dit jaar lag het aantal overgesloten hypotheken op het recordniveau van 24.000. Starters kwamen minder makkelijk aan een hypotheek. Het aantal startershypotheken nam met 11 procent af. Het aantal starters lag hiermee voor het eerst lager dan het aantal oversluiters.

Redenen hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten is nagenoeg altijd mogelijk. Uiteraard heeft het alleen zin als je er ook op vooruit gaat. We schetsen enkele redenen om over te sluiten:

 • Je wilt lagere maandlasten
  De rente staat historisch laag. Misschien profiteer jij daar nog niet van omdat jouw hypotheek dateert uit de tijd dat de rente hoger lag. Met oversluiten overbrug je dit verschil.

 • Je renteperiode loopt (binnenkort) af
  Het is gebruikelijk dat de bank een boete rekent bij het oversluiten. Die boete is lager naarmate het eind van de renteperiode dichterbij komt. Een goed moment dus.

 • Je wilt je huis verbouwen
  Zeker in deze woningmarkt is een huis kopen niet altijd mogelijk. Verbouwen is een goed alternatief. Dit kan je financieren met een nieuwe, verhoogde hypotheek.

 • Je huis is duurder geworden
  De waarde van jouw huis is gestegen. Deze overwaarde kan voor banken reden zijn om korting te geven op de hypotheekrente. Goed voor je maandlasten.

 • Je wilt stijgende rentelasten voorkomen
  Bij het aangaan van een nieuwe rentevaste periode leg je de hypotheekrente weer voor bepaalde tijd vast. Je loopt in die periode geen risico op hogere lasten bij een rentestijging.


Kosten bij het oversluiten

Het oversluiten van je hypotheek levert niet altijd voordeel op. Naast een mogelijke boeterente van de bank zijn er ook kosten aan verbonden. Bijvoorbeeld advieskosten voor de nieuwe hypotheek. Ook je huidige hypotheekvorm is bepalend voor het nut van oversluiten. Jouw hypotheekadviseur kan berekenen of jouw maandlasten omlaag kunnen door over te sluiten.

Economen verwachten op termijn een stijgende rente, al weet niemand precies wanneer het omslagpunt is bereikt. Veel huiseigenaren nemen in ieder geval geen risico en sluiten hun hypotheek over. Twijfel je zelf nog? Laat je goed informeren over de mogelijke voordelen en gevolgen in jouw situatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie