Nieuws

Helderheid over kosten makelaar na scheiding of overlijden

Over het algemeen zijn voorwaarden lastig te doorgronden. Bij makelaars komt daar als het goed is verandering in. Ook de voorwaarden zelf wijzigen op sommige punten.

maandag 13 augustus 2018
Helderheid over kosten makelaar na scheiding of overlijden

Per 1 september worden de consumentenvoorwaarden van veel makelaars aangepast. Volgens diverse betrokken brancheorganisaties zijn de voorwaarden beter leesbaar. Los van de leesvriendelijkheid gelden er nieuwe regels voor makelaarskosten na een scheiding of overlijden. Daarnaast beschrijven de voorwaarden duidelijker welke inspanning de makelaar moet doen bij het kopen of verkopen van jouw huis.

Aan de voorwaarden is in de afgelopen tien jaar weinig veranderd. De markt zelf veranderde wel. Verkopers van een woning zijn zelf actiever dan destijds, bijvoorbeeld door de bezichtigingen vaker zelf te doen. Voor makelaars is onder andere het digitaal promoten van een woning veel belangrijker geworden.

Makelaarskosten in specifieke situaties

Bij de koop of verkoop van een huis rekent de makelaar zogenoemde courtagekosten. Deze kosten kunnen per makelaar verschillen en leg je vooraf vast. Vanaf september gelden voor de onderstaande uitzonderingssituatie vaste regels:

  • Kosten makelaar na een scheiding
    Na een scheiding kan één van de partners alsnog besluiten om in het te koop staande huis te blijven wonen, als dat financieel haalbaar is. Als je beide voor de helft eigenaar bent van de woning heeft de makelaar recht op de helft van de courtage.
  • Kosten makelaar na overlijden
    Na overlijden is het aan de erfgenamen om te besluiten of ze de verkoop door willen zetten, tegen dezelfde afspraken met de makelaar. Het intrekken van de verkoopopdracht is ook mogelijk.

Rechten en plichten

In deze huizenmarkt zijn huizen soms al verkocht voordat ze überhaupt op Funda verschijnen. De grootste uitdaging voor makelaars is op dit moment niet het zoeken van een geschikte koper. Wie toch het gevoel heeft dat de makelaar niet voldoende zijn best doet, kan straks de nieuwe voorwaarden doorspitten. Die beschrijven wat je als klant van de makelaar mag verwachten bij de koop of verkoop van een huis. Jij als verkoper hebt overigens ook verplichtingen, zoals het eerlijk aangeven van bij jou bekende gebreken aan het huis.

Nieuwe voorwaarden later dan gepland van kracht

De nieuwe voorwaarden zouden oorspronkelijk ingaan per 1 juli. Strubbelingen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars zorgden voor de nodige vertraging. Veel bij de NVM aangesloten makelaars zijn het bepaald niet eens met de manier waarop de NVM wordt bestuurd. De vereniging is voor 70 procent aandeelhouder van woningsite Funda. Ook die relatie verloopt stroef. Eerder dit jaar stapte Funda’s voltallige raad van bestuur op door onenigheid met de NVM.

Niet iedereen zal de algemene voorwaarden van makelaars grondig lezen voor het kopen of verkopen van een huis. Het is wel aan te raden om er even voor te gaan zitten. Vanaf september wordt het bovendien makkelijker. Heb je nu al vragen over het kopen of verkopen van een woning? We helpen je er graag bij.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie