Nieuws

Zo financier je als starter toch de koop van je eerste huis

Een startershypotheek afsluiten lastig? Gelukkig zijn er aanvullende mogelijkheden. Bijvoorbeeld een familielening, starterslening en een fiscaal vriendelijke schenking.

donderdag 12 juli 2018
Zo financier je als starter toch de koop van je eerste huis

Als starter kan je wel wat hulp gebruiken bij het kopen van je eerste huis. Geschikte huizen zijn schaars, de prijs relatief hoog en het nodige bedrag lenen valt niet mee. Bepaald geen ideale mix voor jou als starter. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden. Klop aan bij de gemeente, bij je ouders en zorg voor een goede startershypotheek.

Een startershuis kopen zonder inbreng van eigen geld wordt steeds lastiger. Dat blijkt ook uit hypotheekcijfers over het afgelopen kwartaal. Starters vroegen een hypotheek aan met een gemiddeld hypotheekbedrag van € 279.707. Het prijs van de gekochte woning lag echter hoger. Het verschil van gemiddeld € 39.000 legden starters zelf bij.

Tip 1: fiscaal vriendelijke schenking

Als jouw eigen banksaldo tekort schiet, kunnen je ouders in 2018 maximaal € 100.800 schenken, zonder dat de Belastingdienst daar schenkbelasting over heft. Er zijn wel regels aan verbonden. Zo moet je het geld wel echt gebruiken voor de aankoop of verbouwing van de woning. Daarnaast moet je tussen 18 en 40 jaar zijn. Het maakt niet uit van wie de schenking komt. Donaties van opa’s en oma’s of vrienden zijn dus ook welkom.

Tip 2: de familiehypotheek

Een andere optie is de zogenoemde familiehypotheek. Je leent in dat geval een aanvulling op je hypotheek van je ouders. De rente die je daarbij afspreekt is onder voorwaarden aftrekbaar. Je ouders kunnen er vervolgens voor kiezen om de rente die je betaalt weer fiscaal vriendelijk aan je te schenken. Zo heb jij een voordelige aanvulling op je hypotheek en krijgen je ouders het geleende bedrag binnen het afgesproken termijn weer terug.

Tip 3: starterslening vanuit de gemeente

Een starterslening vanuit de gemeente geeft je in de eerste jaren meer financiële lucht. Het is een lening die je aanvullend aan je hypotheek sluit. Het bijzondere eraan is dat je pas na het derde jaar rente en aflossing betaalt. Dit kan net de extra ruimte zijn die je nodig hebt. Niet in iedere gemeente is het mogelijk. Check op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting hoe dit in jouw plaats zit en wat de exacte voorwaarden zijn.

Tip 4: passende startershypotheek

Zorg voor de juiste hypotheek die past bij jouw als starter. Zo kan je tegenwoordig een hypotheek afsluiten die je in maximaal 40 jaar aflost. Je smeert in dat geval de aflosperiode uit over een langere termijn, wat positief is voor de maandlasten. Let op, wel kan het zijn dat je over de totale periode meer kosten maakt. Details lees je in dit eerder verschenen artikel.

Tip 5: laagste hypotheekrente

De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar is op dit moment 1,69. Kies je voor 20 jaar, dan kom je uit op circa 2,25 procent. Vergelijk goed alle banken en andere hypotheekaanbieders in Nederland. Zeker in deze markt kan een hoger dan nodige hypotheekrente je koopplannen dwarsbomen.

Heb jij een huis op het oog en wil je weten wat de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie zijn? We werken met onafhankelijk hypotheekdeskundigen samen die je van deskundig advies voorzien. Zo maak jij goed voorbereid je eerste stappen op de woningmarkt. Vul je onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie