Nieuws

Welke ontbindende voorwaarden staan er in jouw koopcontract?

Sta jij op het punt een huis te kopen? Verdiep je goed in de voorwaarden. Zo voorkom je een forse boete wanneer je de koop toch afblaast. Bijvoorbeeld omdat de hypotheek niet rond komt.

woensdag 4 juli 2018
Welke ontbindende voorwaarden staan er in jouw koopcontract?

Zes procent weet bij het kopen van een huis niet exact welke voorwaarden er in het koopcontract staan. Ook de ontbindende voorwaarden zijn voor deze groep onbekend terrein. Het is de uitkomst van een door minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) gehouden onderzoek. De minister lanceerde spontaan een informatiecampagne over het onderwerp. Wij zetten de belangrijkste ontbindende voorwaarden alvast op een rij.

Het is verstandig je te verdiepen in de ontbindende voorwaarden die in het koopcontract staan. Heb je eenmaal akkoord gegeven, kan het alsnog cancelen van de koop je veel geld kosten. Over het algemeen is de boete in dat geval 10 procent van de koopprijs. Ook het niet op tijd afronden van de koop kan een boete tot gevolg hebben, die wordt doorgaans per overschreden dag berekend.

1. Voorbehoud van financiering
Bij het afsluiten van een hypotheek heeft de bank het laatste woord. Wordt de aanvraag onverhoopt niet goedgekeurd, dan kan je door het voorbehoud de koop terugdraaien zonder het betalen van een boete.

2. Bouwkundig voorbehoud
Het bouwkundig voorbehoud maak je om niet verrast te worden door hoge herstelwerkzaamheden. In het contract spreek je met de verkoper af welke kosten vooraf begroot worden. Blijkt dit na een inspectie veel hoger uit te vallen, bijvoorbeeld omdat de vloer vervangen moet worden, is dat reden om boetevrij af te zien van de koop.

Het bouwkundig voorbehoud is sinds februari van dit jaar standaard opgenomen in modelcontracten die onder andere NVM en VBO- makelaars gebruiken.

3. Voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Is de totale hypotheek die je nodig hebt maximaal € 265.000? Dan kom je in aanmerking voor een NHG-hypotheek, met als voordeel een lagere hypotheekrente en meer zekerheid. Zowel de bank als de stichting die de NHG uitvoert moet de hypotheekaanvraag goedkeuren. Met het voorbehoud voorkom je dat de verkoper je aan de koop houdt bij een afkeuring.

4. Ontbindende voorwaarde restschuld
Als de verkoop van jouw woning niet voldoende oplevert voor het aflossen van je hypotheekschuld, blijft er een restschuld over. Voor de bank kan het een reden zijn om niet akkoord te gaan met de verkoop. Een probleem als je zelf net bezig bent om een ander huis te kopen.

5. Bestemmingsplan woning
Ben je van plan om een bedrijfsruimte te gebruiken als woonbestemming? Dat mag niet altijd zomaar. Met het voorbehoud voorkom je boetekosten als blijkt dat de gemeente daar geen toestemming voor geeft. Vraag ook akkoord voor de verbouwing die je voor ogen hebt.

6. No-risk clausule
Wordt je huidige huis niet op tijd verkocht, dan biedt de no-risk clausule uitkomst. Deze clausule bepaalt dat de koop van het huis waar je op geboden hebt boetevrij afgeblazen kan worden.

Bedenk goed welk voorbehoud in jouw situatie belangrijk is bij het kopen van een huis. Elk voorbehoud dat jij maakt is overigens een risico voor de verkoper. Die zal dan ook niet overal zonder meer mee akkoord gaan. Ook is niet ieder voorbehoud even relevant. Zo is de garantie dat jouw huidige huis eerst verkocht wordt in deze overspannen woningmarkt minder gangbaar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie