Nieuws

Vlucht geannuleerd door stakingen: hier heb je recht op

Zal je net zien, is jouw vlucht geannuleerd door stakingen op het vliegveld. Waar heb je in dat geval recht op en wat zijn daarbij de belangrijkste voorwaarden?

woensdag 25 juli 2018
Vlucht geannuleerd door stakingen: hier heb je recht op

Muitende piloten en cabinepersoneel dat dienst weigert. Stakingen bij luchtvaartmaatschappijen zijn een serieuze bedreiging voor jouw vakantieplezier. Een actueel praktijkvoorbeeld is Ryanair. De maatschappij schrapte twaalf vluchten vanuit Nederland door stakingen. Vakantiegangers naar Spanje, Portugal en Italië zijn hier de dupe van. Of en in hoeverre je recht hebt op een schadevergoeding hangt af van de situatie.

Wie staakt er?

Bij een geannuleerde vlucht hangen je rechten af van wie er staken en op welke manier. Er geldt onderscheid tussen:

  • Eigen personeel - Bijvoorbeeld piloten en ander cabinepersoneel. Je hebt recht op een financiële tegemoetkoming of een vervangende vlucht. Het is aan jou welke optie je kiest. Daarbij moet het wel gaan om een aangekondigde staking.
  • Personeel van derden – bijvoorbeeld douane / luchthavenpersoneel en luchtverkeersleiders. Je hebt geen recht op een financiële vergoeding. Het gaat om onvoorziene omstandigheden waar de luchtvaartmaatschappij geen grip op heeft. Wel heb je het recht op een vervangende vlucht. 


Financiële vergoeding afhankelijk van lengte vlucht

Bij annulering of vertraging zonder dat het om overmacht gaat, bepaalt de lengte van de vlucht op welk bedrag je recht hebt ter compensatie. Het minimale bedrag is € 125 bij een vertraging van minimaal twee uur bij maximaal 1.500 kilometer vliegen.

De maximale vergoeding bedraagt € 600. Hiervoor moet je wel meer dan 4 vertraging oplopen bij een vlucht van minimaal 3.500 kilometer. Naast het aantal kilometers kan ook het tijdstip waarop je bent geïnformeerd invloed hebben op het compensatiebedrag.

Recht op verzorging bij langdurige vertraging

Niet altijd wordt een vlucht volledig geannuleerd maar kiest het vliegtuig na vertraging alsnog het luchtruim. Afhankelijk van de duur van de vertraging heb je recht op verzorging. Naast eten en drinken valt daar ook een accommodatie onder, plus de reiskosten van en naar die locatie. Voor het laatste is een vertraging van minimaal één dag vereist. Voorwaarden om voor de verzorging in aanmerking te komen zijn:

  • Vertraging van minimaal twee uur bij een vlucht van maximaal 1500 km
  • Vertraging van minimaal drie bij vluchten binnen de EU van minimaal 1500 km en voor alle andere vluchten tussen 1500 en 3500 km
  • Vertraging van vier uur of meer bij alle andere vluchten


Voer een goede administratie

Maak je kosten door de vertraging of krijg je een aanbod voor een vervangende vlucht? Zorg dat je alle bonnetjes en bewijzen goed documenteert. Dan heb je een beter verhaal als je voor compensatie aanklopt bij de luchtvaartmaatschappij.

Het is vervelend als een staking de vakantiepret bederft waar je lang naar uitgekeken hebt. Gemist vakantieplezier kan je niet verhalen op de luchtvaartmaatschappij. Gelukkig is compensatie in bepaalde situaties wel mogelijk bij annulering of vertraging.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie