Nieuws

Het blijft dringen op de huizenmarkt

Als koper heb je de keus uit steeds minder woningen. Bij NVM-makelaars nam het aantal af met 33,6 procent in één jaar. Wat doet dit met de prijzen?

donderdag 12 juli 2018
Het blijft dringen op de huizenmarkt

Vroeger kocht je pas een woning als je huidige huis verkocht was. Anders liep je het risico op dubbele lasten. In de huidige markt is het eerder andersom. Je kan wel een verkoopbord in de tuin zetten, maar wie zegt dat het vervolgens lukt om een ander geschikt huis te vinden. De laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) tonen aan dat het nog steeds dringen is op de woningmarkt.

In het tweede kwartaal van 2018 werden 38.600 woningen verkocht via een NVM-makelaar. Maar liefst 10,6 procent minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De afname heeft niets te maken met het ontbreken van koopinteresse. Het slinkende aanbod is eerder het probleem.

Minder huizen te koop

Als koper heb je de keus uit steeds minder woningen. Bij NVM-makelaars nam het aantal af met 33,6 procent in één jaar. Vooral starters en kopers in een lagere prijscategorie zijn de dupe van het afnemende aanbod. Appartementen spannen de kroon. In vergelijking tot hetzelfde kwartaal vorig jaar staan er 43 procent minder van in de etalage.

Voor een groter aanbod zijn er meer mensen nodig die hun huis te koop zetten. De NVM merkt terughoudendheid omdat steeds meer mensen eerst een ander huis willen kopen. Wat ook niet helpt is dat het extra bouwen van nieuwe woningen niet erg wil vlotten. De nieuwbouw gaat niet hard genoeg om het tekort aan te koop staande huizen te compenseren.

Huizenprijs stijgt verder

De schaarste drijft de huizenprijzen verder op. Nederland is wat betreft koploper in Europa. De NVM zag in het tweede kwartaal de prijzen met gemiddeld 10,4 procent stijgen tot € 288.000. Kopers waren vooral duurder uit bij het kopen van een appartement. Dit type woning is meer te vinden in stedelijke gebieden, waar de prijzen doorgaans meer bewegen.

Begin dit jaar leek de huizenmarkt juist wat af te koelen, wat vooral merkbaar was in Amsterdam. Daar is echter in het afgelopen kwartaal weinig meer van te merken. Kocht je in de hoofdstad een huis, kostte je dat bijna 20 procent meer dan een jaar eerder. In de komende maanden blijkt of de weg naar boven verder wordt vervolgd.

Niet eerder zo veel huizen boven de vraagprijs verkocht

Zeker huizen in een goede staat kunnen rekenen op veel belangstelling. Heb je interesse, dan is de kans klein dat je de enige bent. Overbieden is door de concurrentie soms onvermijdelijk. Dat merken makelaars ook. Een derde van de huizen is verkocht boven de vraagprijs. Daar moet bij gezegd worden dat makelaars vaker experimenteren met de verkoopprijzen. Bijvoorbeeld met een vanaf-prijs, wat het gevoel van een veiling oproept.

In deze verkopersmarkt heb je als koper weinig onderhandelingsruimte bij het kopen van een huis. Laat je niet gek maken en bedenk vooraf goed tot welke prijs je wilt gaan. We helpen je daar graag bij. Bijvoorbeeld met het bepalen van de maximaal verantwoorde hypotheek in jouw situatie. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie