Nieuws

Deze energiemaatregelen zijn goed voor een hogere hypotheek

Heb je een woning op het oog? Leg zonnepanelen op het dak of vervang de boiler. De kosten kun je opnemen in de hypotheek. Let er wel op bij welke bank je aanklopt.

donderdag 26 juli 2018
Deze energiemaatregelen zijn goed voor een hogere hypotheek

Een hypotheek afsluiten kan in 2018 tegen maximaal 100 procent van de woningwaarde. Tenzij je een aanvullend bedrag nodig hebt voor energiebesparende maatregelen. Om dat te stimuleren mag je 106 procent aan hypotheek lenen. Mooi meegenomen. Er is echter één probleem, niet iedere bank werkt mee.

Vereniging Eigen Huis zocht uit of de maximaal toegestane hypotheek ook daadwerkelijk wordt aangeboden. Van de 31 onderzochte banken was het bij 8 niet mogelijk om meer te lenen als het extra bedrag werd ingezet voor energiebesparingen.

Hogere hypotheekrente

Het komt ook voor dat een bank wel een hogere maximale hypotheek hanteert, maar wel tegen een hogere hypotheekrente. Je betaalt in dat geval over het hele hypotheekbedrag een hogere rente. Dat strookt niet met de doelstelling van de overheid, die juist het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen aantrekkelijker wil maken.

Wat valt onder energiebesparende maatregelen?

De verwarming niet al te hoog zetten valt niet onder energiebesparende maatregelen. Althans, je krijgt er geen hogere maximale hypotheek door. Volgens de richtlijnen van Nationale Hypotheek Garantie vallen de volgende zaken er wel onder:

 • Een HR ketel
 • Gevel-, dak-, leiding- of vloerisolatie
 • HR++ (of hoger) beglazing
 • Energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieon­derdelen
 • Energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren
 • Een warmtepomp
 • Warmteterugwinning
 • Een zonneboiler
 • Zonnecellen
 • Een combinatie van bovenstaande voorzieningen


Voordelen energiemaatregelen

Het feit dat je 6 procent meer kunt lenen is niet het enige voordeel. De kosten die je maakt voor de maatregelen verdien je terug in de vorm van lagere maandelijkse energielasten. Hoe snel je het terugverdient, hangt af van de maatregelen en je huidige kosten. Naast dit voordeel draagt het ook bij aan de waarde van je woning. Na een eventuele verkoop profiteert ook een toekomstige bewoner van de lagere energiekosten.

Gelukkig zijn er genoeg hypotheekaanbieders die waar je wel terecht kunt voor een hypotheek van 106 procent van de woningwaarde. Graag assisteren we je graag bij het vinden van een passende hypotheek in jouw situatie. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie