Nieuws

Persoonlijke lening voor verbouwen huis populairst onder dertigers

De bouwmarkten doen goede zaken. Veel huiseigenaren kiezen ervoor hun huis aan te pakken. Misschien heb jij ook wel verbouwingsplannen. Maar hoe regel je de financiering ervan?

maandag 4 juni 2018
Persoonlijke lening voor verbouwen huis populairst onder dertigers

Meer huiseigenaren financieren de verbouwing van hun woning met een persoonlijke lening.  Het aantal aanvragen ligt in het eerste kwartaal van dit jaar 12 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In de huidige woningmarkt is het kopen van een huis niet voor iedereen haalbaar. Geld lenen om het huis te verbouwen is dan vaak een passend alternatief. Waar moet je op letten bij het sluiten van een verbouwingslening?

Je kunt een verbouwing op verschillende manieren bekostigen. De voordeligste manier is met eigen spaargeld. Wel moet je dan in één keer het bedrag ophoesten. Andere opties zijn een extra hypotheek of persoonlijke lening.

Hypotheek of persoonlijke lening voor verbouwen huis?

Als je bij jouw bank aanklopt voor een tweede hypotheek, dan kijkt de bank naar de hoogte van de totale hypotheek in verhouding tot de waarde van jouw huis. Bij een verbouwing neemt de waarde van je huis doorgaans niet hetzelfde toe als het totaal aan verbouwingskosten. De bank loopt hierdoor meer risico en kan een hogere hypotheekrente rekenen. Wel is deze rente vaak lager dan bij een persoonlijke lening.

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat die tegen lagere kosten af te sluiten is dan een hypotheek. Er komt geen hypotheekadviseur aan te pas en ook notariskosten zijn niet aan de orde. De hogere rente dan bij een hypotheek kan hierdoor ruimschoots gecompenseerd worden, zeker bij een gemiddelde verbouwing.

Persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar

Een persoonlijke lening betaal je standaard terug in 10 jaar, bij een hypotheek is dit 30 jaar. De betaalde rente over de lening is aftrekbaar van de belasting, voorwaarde is dat je de lening annuïtair aflost. Je betaalt bij annuïtair aflossen maandelijks een vast bedrag waar een deel rente en een deel aflossing in verwerkt zit. Aan het eind van de looptijd is de volledige lening afgelost.

Gemiddelde verbouwingslening bedraagt € 14.976

In het eerste kwartaal is er gemiddeld € 16.364 geleend voor een verbouwing, zo blijkt uit marktcijfers. Dit bedrag ligt met € 1.388 lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Alleenstaanden zijn met 46 procent verantwoordelijk voor bijna de helft van de aanvragen. Net zoals in de afgelopen twee jaar is de leeftijdscategorie tussen de 31 en 40 het sterkst vertegenwoordigd.

Op provinciaal niveau nam het aantal afgesloten persoonlijke leningen in Zeeland het meest toe. Hekkensluiter is Utrecht, waar ten opzichte van vorig jaar sprake was van een daling.

De voordeligste en beste manier om de verbouwing van jouw huis te financieren hangt af van je wensen en persoonlijke situatie. We brengen graag de mogelijkheden samen met je in kaart. Vul hiervoor het onderstaand formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie