Nieuws

Nationale Hypotheek Garantie minder in actie bij scheiding

Een hypotheek met NHG geeft zekerheid bij overmacht. Bijvoorbeeld bij werkloosheid of het beëindigen van een relatie. De relatief hoge huizenprijs is op dit moment ook een vangnet.

vrijdag 8 juni 2018
Nationale Hypotheek Garantie minder in actie bij scheiding

Sommige zaken heb je niet in eigen hand. Bijvoorbeeld een echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Wanneer het je overkomt, bestaat het risico dat je maandelijkse inkomen daalt. Nationale Hypotheek Garantie is er voor huiseigenaren die door overmacht hun hypotheekverplichtingen niet meer kunnen voldoen. Gelukkig zijn er dat minder dan in het verleden.

Vooral relatieproblemen stonden jaren geleden garant voor hypotheekproblemen. Zo is in 2012 vanuit NHG bijna 3.000 keer een hypotheekschuld kwijtgescholden aan gescheiden huiseigenaren. Bij de laatste meting in 2017 is dit gedaald tot net boven de 500.

Steun of kwijtschelding hypotheek

Nationale Hypotheek Garantie kan op grofweg op de volgende twee manieren hulp bieden:

 • Financiële steun bij behouden woning
  Het huis wordt niet verkocht, één van de partners blijft erin wonen maar kan niet de volledige hypotheeklasten dragen. NHG springt bij, bijvoorbeeld door een deel van de schuld kwijt te schelden waardoor de maandlasten dalen.
 • Kwijtschelding schuld na verkoop
  In deze situatie levert de verkoop van het huis niet voldoende op voor het aflossen van de
  hypotheek. Onder bepaalde voorwaarden komt de resterende schuld voor rekening van
  NHG.

Financiële noodzaak verplicht

De garantieregeling is geen oplossing voor alle problemen. Er moet onder andere sprake zijn van financiële noodzaak. Die noodzaak is er niet wanneer één van de partners in staat is om na beëindiging van de relatie de hypotheeklasten op zich te nemen. Ook wanneer het gezamenlijke inkomen voldoende is, zal er geen financiële hulp vanuit de NHG komen. Niet willen betalen in een vechtscheiding is dus geen optie.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat je niet zelf verantwoordelijk wordt gehouden voor het schuldprobleem. Ben je naast je hypotheek nog andere leningen aangegaan, kan het gevolg zijn dat je niet in aanmerking komt voor kwijtschelding van de hypotheekschuld.

Stijging huizenprijzen voorkomt schulden

Een afname van het aantal relatieproblemen is niet de oorzaak voor de afgenomen schuldenproblematiek. Minder mensen blijven achter met een restschuld door de fors gestegen huizenprijzen. De verkoop van een woning levert vaker voldoende op om de hypotheek volledig af te betalen. Is er een voerwinst, dan valt er zelfs nog iets te verdelen tussen de inmiddels ex-huiseigenaren.

Bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heb je dus de zekerheid van een vangnet. Hier betaal je een eenmalige bijdrage voor. Aan de andere kant hebben ook banken meer zekerheid en geven ze een rentekorting bij NHG-hypotheken. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Vul dan het onderstaande formulier in, we bekijken graag wat het voordeel van een NHG-hypotheek in jouw situatie is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie