Nieuws

Kosten opstalverzekering afhankelijk van leeftijd en inkomen

Het vergelijken van jouw woonverzekeringen loont. Zeker nu naast de herbouwwaardemeter ook andere zaken de premie van de inboedel- en opstalverzekering bepalen.

dinsdag 19 juni 2018
Kosten opstalverzekering afhankelijk van leeftijd en inkomen

Heb je schade aan je huis, dan biedt de opstalverzekering uitkomst. Geen overbodige luxe, zo bleek eerder dit jaar na heftige regenval en storm. Ook bij schade na brand en inbraak kan je aankloppen bij de verzekeraar. De premie voor de opstalverzekering hangt doorgaans af van de omvang van het huis en het type woning. Ook je leeftijd speelt een rol, zo blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Starters betalen tot 20 procent meer dan het gemiddelde, terwijl 65-plussers juist tot 25 procent voordeliger uit zijn.

Wat dekt de opstalverzekering?

Kort gesteld dekt de opstalverzekering schade aan de vaste onderdelen van je huis. Kan je iets makkelijk meenemen zonder het te beschadigen, dan valt het onder de inboedelverzekering. Soms is het duidelijk. Een bad haal je niet zo maar uit de badkamer. Bij de vloer hangt het af van het soort bedekking. Klik-laminaat dat zo van de vloer is valt onder de inboedelverzekering. Gaat het om een vastliggende vloer, dan is het opstal. Hetzelfde heb je bij een inbouwkoelkast versus een losstaande.

De fundering van de woning valt bij veel verzekeraars niet standaard onder de dekking. Wel is het in dat geval tegen een meerprijs mee te verzekeren.

Opstalverzekering en herbouwwaardemeter

Verzekeraars bepalen de hoogte van de premie aan de hand van de herbouwwaardemeter. Deze meter geeft aan wat het kost om het huis helemaal opnieuw te bouwen. Gaat het bijvoorbeeld om een vrijstaande woning, een appartement of een rijtjeshuis? Ook de staat van de badkamer, keuken en andere vaste delen van het huis telt mee. Geef veranderingen aan je huis daarom altijd door aan je verzekeraar.

Naast het huis zelf is de locatie van belang. Als het huis lastig bereikbaar is voor bouwwerkzaamheden kan dit gevolgen hebben voor de herbouwwaarde. Toenemende populariteit van de wijk of een beter uitzicht dan voorheen zijn niet relevant. Het gaat puur om de bouw van het huis.

Leeftijd, inkomen en gezinssituatie

Naast de herbouwwaarde wegen opstalverzekeraars steeds meer andere dingen mee bij het berekenen van de premie. Bijvoorbeeld de gezinssamenstelling en het inkomen. Niet duidelijk is waarom dit invloed heeft. Blijkbaar valt er een koppeling te maken met het risico op schade. Het kan ook zijn dat de verzekeraars het rendement op de opstalverzekering variëren per type klant. Wat de reden ook is, het vergelijken van de opstalverzekering loont zeker.

Voor een opstalverzekering betaal je per € 1.000 verzekerd bedrag maximaal rond de € 1,51 per jaar. Het exacte bedrag hangt af van zowel jouw huis als je persoonlijke situatie. Graag helpen we je met het selecteren van passende en voordelige woonverzekeringen. Vergelijk hier de inboedelverzekering en opstalverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie