Nieuws

Kopers huis overbieden met gemiddeld € 4.750

De hypotheekrente is laag en de concurrentie onder huizenkopers relatief groot. In deze woningmarkt is overbieden geen uitzondering. Let daarbij wel op de maximale hypotheek.

donderdag 14 juni 2018
Kopers huis overbieden met gemiddeld € 4.750

Je hebt het huis gevonden dat perfect aansluit op je woonwensen. Leuke buurt, meer dan genoeg ruimte en prima onderhouden. Er is echter één probleem. Naast jou zijn er nog drie mogelijke geïnteresseerde. Om ze af te troeven leg je een bod neer boven de vraagprijs. Je bent alleen niet de enige met die strategie. Kijk uit dat je jezelf niet laat meeslepen in een biedingenstrijd. 

Knab bank onderzocht het biedgedrag van 1.500 klanten. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er in 32 procent overboden. Deze groep kopers deed een bod dat gemiddeld € 4.750 boven de marktwaarde lag. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar doen kopers het iets rustiger aan. Destijds lag het bedrag op € 5.575.

Wat is de marktwaarde van een huis?

De marktwaarde is de waarde die het huis oplevert bij verkoop onder normale omstandigheden. Voor de hypotheekbank is deze waarde belangrijk. Voor jouw ook, het bepaalt de maximale hoogte van je hypotheek.

Gaat het om nieuwbouw, dan is er nog geen taxatierapport waar de marktwaarde in staat beschreven. In dat geval is de marktwaarde hetzelfde als de koopsom, met verrekening van de bouwrente.

Verschil starters en doorstromers

Mensen die hun volgende huis kopen zijn eerder bereid om meer te bieden dan de marktwaarde. Bij starters ligt het percentage lager. Die hebben nog geen huis dat ze zelf ook met winst kunnen verkopen. Als starter moet je het huis volledig kunnen betalen vanuit de hypotheek, eventueel aangevuld met spaargeld of financiële steun van de ouders.

Leiden aan kop

Van de onderzochte woningverkopen wordt in Leiden de portemonnee het verst opengetrokken. Huizenkoper die meer hebben geboden dan de marktwaarde, deden dit met gemiddeld € 9.494. Het overvolle Amsterdam staat op de derde plaats, na Alkmaar. De toch al fors gestegen prijzen in de hoofdstad maakt overbieden minder aantrekkelijk. Dordrecht is hekkensluiter. Daar werd juist gemiddeld € 1.111 minder geboden ten opzichte van de marktwaarde.

Hogere standaard huizenprijs

Je krijgt vanzelf een hogere standaard in een markt waar overbieden gebruikelijk is. Makelaars die woningen taxeren, baseren de waarde onder andere op de prijzen van pas verkochte huizen in de buurt. Als die voor meer over de toonbank gaan, wordt ook de waarde van huizen die nog in de verkoop komen hoger ingeschat. Zo krijg je vanzelf hogere standaard prijzen en komt er een sneeuwbaleffect op gang.

Omgekeerd kan het overigens net zo snel gaan. Als de buren hun huis goedkoop in de markt zetten, straalt dit ook af op de marktwaarde van jouw woning.

Let op je maximale hypotheek

Wanneer je eenmaal het perfecte huis gevonden hebt, wil je het niet mislopen door net lager te bieden dan andere geïnteresseerden. Let er wel op dat je jezelf niet laat meeslepen en een hoger bod doet dan verantwoord. In 2018 mag de totale hypotheek niet hoger zijn 100 procent van de marktwaarde. Ligt jouw koopprijs hoger, dan moet je alles boven de marktwaarde op een andere manier financieren.

Zorg ervoor dat je vooraf goed weet tot hoe ver je verantwoord kan gaan bij het bieden op een huis. Je kunt dan snelheid maken en gaat meer zelfverzekerd de onderhandelingen in. Benieuwd wat jouw maximaal verantwoorde hypotheek is? We voorzien je graag van advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie