Nieuws

Is jouw huis meer waard geworden? Tijd voor een lagere hypotheekrente!

Wanneer jouw huis meer waard is geworden, wijzigt de verhouding tussen je hypotheekschuld en de woningwaarde. Banken kunnen...

woensdag 6 juni 2018
Is jouw huis meer waard geworden? Tijd voor een lagere hypotheekrente!

Stel je kocht in 2014 een huis van € 275.000. Als we de gemiddelde prijsstijging aanhouden is de woning inmiddels € 316.000 waard. Misschien heb je zelf ook de luxe van overwaarde. Zelfs als je jouw huis niet verkoopt kan je daar toch al van profiteren. Bijvoorbeeld met een lagere hypotheekrente omdat jouw hypotheek een minder groot risico vormt voor de bank. Heb jij jouw overwaarde al verzilverd?

Een bank loopt het risico dat jij als huiseigenaar niet, of niet tijdig, je hypotheekschuld kunt terugbetalen. In het uiterste geval kan de bank je dwingen om het huis te verkopen. Als het huis in waarde is gestegen, levert deze gedwongen verkoop eerder genoeg op om de hypotheekschuld die nog openstaat te voldoen. Kortom, de bank loopt minder risico.

Lagere hypotheekrente bij overwaarde

Het risico van de bank hangt dus af van de woningwaarde in relatie tot de totale hypotheekschuld. Leen je op een bepaald moment nog maar 80 of 60 procent van de woningwaarde, dan geldt daarvoor een ander risicoprofiel. Aan dit profiel is doorgaans ook een lagere hypotheekrente gekoppeld.

Het verschil in hypotheekrente kan oplopen tot 0.50 procent. Dit levert direct lagere maandlasten op en kan in de totale looptijd duizenden euro’s verschil maken. Het exacte voordeel is met name afhankelijk van het soort hypotheek en de resterende looptijd. Heb je nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan val je al onder het meest gunstige risicoprofiel. 

Prijsstijging woning bewijzen

Met een taxatierapport kan je richting de bank aantonen dat jouw huis meer waard is geworden. Het laten opstellen van een gevalideerd rapport kost al snel € 450,-. Deze kosten zijn eenmalig, van lagere hypotheeklasten profiteer je iedere maand. Niet alle banken stellen een taxatierapport overigens verplicht. Soms is het doorgeven van de meest recente WOZ-beschikking voldoende. 

Zelf actie ondernemen

Consumentenorganisaties sporen banken aan om hun klanten automatisch een lagere hypotheekrente te rekenen, als zij daar op basis van hun risicoklasse recht op hebben. Dat banken niet overlopen van enthousiasme is duidelijk, het kost ze een deel van de winst. Ga er dan ook niet vanuit dat jouw hypotheek automatisch wordt ingedeeld in de juiste categorie.

Extra aflossen hypotheek helpt ook

Niet alleen door een waardestijging van je huis kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Extra aflossen op je hypotheek is ook een optie. Ook dan wordt jouw hypotheekschuld kleiner ten opzichte van de waarde van je woning.

Heb jij geen NHG-hypotheek en wil jij weten of je in aanmerking komt voor een risicoklasse met een lagere hypotheekrente? We zoeken graag samen met je uit in hoeverre jouw maandlasten omlaag kunnen. Laat hiervoor een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie