Nieuws

Wat is gedekt bij waterschade aan je huis?

Na heftige regen- of hagelbuien is het topdrukte bij verzekeraars. Water door het dak, in de kelder of als vochtplek op de muur zijn boosdoeners. Wat is de vergoeding als het jou overkomt?

woensdag 30 mei 2018
Wat is gedekt bij waterschade aan je huis?

De recente onweersbuien gingen gepaard met forse neerslag. Op sommige plaatsen viel in een paar uur meer neerslag dan normaal gesproken in een hele maand. Niet al het water loopt netjes de put in. Wat als jouw kelder ondergelopen is of je hebt andere waterschade aan je huis? Waterschade valt onder je inboedel- en opstalverzekering. 

Schade aan het huis zelf of de vaste onderdelen van de tuin valt onder de opstalverzekering. Gaat het om de spullen in de kelder, dan is schade gedekt vanuit inboedelverzekering. Voor schade aan de vloer of de muren is de opstalverzekeraar het aanspreekpunt.

Welke waterschade valt onder de dekking?
Of er daadwerkelijk een schadevergoeding volgt vanuit de verzekering hangt onder andere af van waar het water precies vandaag kwam. Daarbij maken verzekeraars onderscheid in:

  • Waterschade via water van boven
  • Waterschade via water van onderen
  • Waterschade via water van de zijkant
  • Waterschade via water van binnenuit

Schade na water van de zijkant valt niet onder de standaard dekking van de inboedel- en opstalverzekering. Het gaat daarbij om schade na bijvoorbeeld het overstromen van een rivier. Loopt de kelder vol door regen in de straat, dan wordt het gezien als water van onderen. Water van binnenuit kan gaan over een lekkende waterleiding of verwarmingselement. Die schade is wel gedekt.

Uitsluitingen

Vochtplekken in de kelder kunnen ook veroorzaakt worden door grondwater dat zich een weg naar boven baant. Dit is doorgaans uitgesloten op de dekking. Hetzelfde geldt voor schade aan muren veroorzaakt door water dat door een buitenmuur heen trekt. Controleer voor de exacte vergoedingen en uitsluitingen de voorwaarden van je verzekering.

Je hebt ook zelf verantwoordelijkheid schade te voorkomen of te beperken. Stroomt de regen door een openstaand raam naar binnen, dan draai je zelf op voor de schade. Ook waterschade als gevolg van achterstallig onderhoud kan voor eigen rekening zijn.

Wat te doen na waterschade aan je huis?

Onderneem zo snel mogelijk actie nadat je de waterschade hebt ontdekt. Zorg ervoor dat je eventuele vervolgschade zo veel mogelijk beperkt. Doe je dat niet, loop je het risico dat je verzekeraar jou aansprakelijk stelt voor de vervolgschade. Noteer het tijdstip waarop de schade is ontstaan en maak er foto’s van als bewijs voor de verzekeraar.

Hoe veranderlijk het weer ook, zeker is dat je in Nederland zo nu en dan te maken krijgt met heftige regen- en hagelbuien. Je huis waterproof maken is geen overbodige luxe in dit klimaat. Mocht je toch de strijd met het water verliezen, heb je in ieder geval de inboedel en opstalverzekering nog achter de hand.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie