Nieuws

Senioren verhuizen sneller naar een andere gemeente

Heb je zelf plannen om te verhuizen naar een meer toekomstbestendige woning? Zorg ervoor dat je vroeg genoeg start met oriënteren. Geschikte woningen zijn niet overal snel te vinden.

dinsdag 22 mei 2018
Senioren verhuizen sneller naar een andere gemeente

Verhuizen is niet altijd een vrijwillige keus. Het huis verveelt nog niet en ook de buurt bevalt prima. Wat dat betreft geen klagen. Alleen iedere dag meerdere keren de trap op en neer wordt steeds lastiger. Noodgedwongen worden toch plannen gemaakt om naar een gelijkvloerse woning te verhuizen. Lang niet altijd slagen deze plannen daadwerkelijk.    

Van alle senioren tussen de 60 en 75 jaar verhuist 2,3 procent per jaar. Het aantal huizenbezitters in deze categorie dat de wens heeft om te verhuizen is met 6,6 procent beduidend groter.

Meeste verhuisplannen bij senioren uit de provincie

In Drenthe heeft 10,6 procent van alle senioren met een eigen woning verhuisplannen. Hiermee scoort de provincie het hoogst in heel Nederland. Ook in andere landelijke gebieden is de verhuiswens groter dan gemiddeld, met als uitschieters Friesland en Flevoland.

Appartementen schaars in de provincie

Van alle type woningen zijn appartementen bij uitstek geschikt als toekomstbestendig huis. Een geschikt gelijkvloers huis vinden in stedelijke gebieden is eenvoudiger dan in de provincie, nog los van de betaalbaarheid. Dat is terug te zien in de cijfers. Bijvoorbeeld in Zuid-Holland verhuist meer dan 65 procent van de senioren naar een appartement. In Drenthe en Friesland is dat nog geen 20 procent.

Verhuizen naar een andere gemeente populair

Mensen tussen de 60 en 75 jaar zijn het minst honkvast. Verhuizen naar een andere gemeente is in die leeftijdcategorie meer regel dan uitzondering. Slechts 18 procent verhuist naar een huis in de eigen plaats. Dit is overigens niet geheel vrijwillig. Door het tekort aan geschikte koopwoningen moet verder worden uitgeweken.

Makkelijker een hypotheek afsluiten

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten wordt makkelijker voor ouderen die binnen 10 jaar hun AOW-leeftijd bereiken. In de toekomst wordt meer gekeken naar de inkomenssituatie na de pensionering en de werkelijke maandlasten. Niet onlogisch, aangezien de meeste senioren kleiner gaan wonen dalen vaak de kosten voor woonruimte.

Wel goed om te weten dat de woning bij een NHG-hypotheek niet meer mag kosten dan € 265.000. Ook dient de rente voor minimaal 20 jaar vastgezet te worden en moeten de maandlasten lager zijn dan bij de bestaande hypotheek.

Heb je zelf plannen om te verhuizen naar een meer toekomstbestendige woning? Zorg ervoor dat je vroeg genoeg start met oriënteren. Zo voorkom je dat je overhaast te werk moet gaan op het moment dat de trap echt een probleem wordt. Wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn? We brengen je graag in contact met een deskundige adviseur in jouw regio.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie