Nieuws

Dit doet 5 procent pensioenkorting met jouw pensioen

Hoe staat jouw pensioenfonds ervoor? Misschien ontkom jij ook in de toekomst niet aan een pensioenkorting. Nadelig voor de hoogte van je pensioen, ook als je nog jong bent.

vrijdag 25 mei 2018
Dit doet 5 procent pensioenkorting met jouw pensioen

Korting krijgen is altijd leuk. Totdat het over je pensioen gaat. Als er sprake is van pensioenkorting ontvang je nu of in de toekomst minder pensioen. Een scenario om rekening mee te houden. Bij het merendeel van de pensioenfondsen valt korting op de pensioenen niet uit te sluiten in de komende jaren.

Pensioenfondsen staan er financieel beter voor dan enkele jaren geleden. De vlag kan echter nog niet uit. Ook het grootste pensioenfonds, het ABP, geeft zelf aan dat er een kans is op korting in de komende jaren.

Pensioenkorting geldt niet voor AOW-uitkering

Met welk bedrag je pensioeninkomen daalt, hangt af van de korting die een pensioenfonds doorvoert. Het kan verder zijn dat je vanuit verschillende werkgevers bij diverse pensioenfondsen bent aangesloten. De korting kan verschillen per fonds. Gelukkig heeft het alleen gevolgen voor je pensioen bij het pensioenfonds. De AOW-uitkering die je ontvangt blijft buiten schot.

Rekenvoorbeeld
Marjolein ontvangt maandelijks het volgende aan pensioen:

AOW: € 815
Via pensioenfonds: € 1.050
Totaal aan pensioen: € 1.865

Het pensioenfonds voert een korting door van vijf procent. De oorspronkelijke € 1.050 vanuit het pensioenfonds gaat hierdoor naar € 997,50. Het totale pensioeninkomen inclusief AOW bedraagt € 1812,5. Per saldo gaat Marjolein er in deze situatie € 52,5 per maand op achteruit, ofwel 2,8 procent.

Ook nadelig als je nog niet met pensioen bent

Misschien ben je nog lang niet met pensioen. Niet meteen de schouder ophalen over dit onderwerp, de pensioenkorting raakt ook jou als toekomstig gepensioneerde. Ook het pensioen dat jij mogelijk al hebt opgebouwd wordt kleiner door de korting. Daardoor stijgt het risico op een pensioengat rond je pensionering. 

Waarom eigenlijk: korten op pensioenen?

Pensioenfondsen moeten voldoende geld hebben voor het nu en in de toekomst uitkeren van de pensioenen. De verhouding tussen enerzijds het vermogen en anderzijds de pensioenverplichtingen wordt de dekkingsgraad genoemd. Is die lager dan overheidsregels voorschrijven, dan kan het financiële plaatje met korten op de pensioenen verbeterd worden.

Hoe de pensioenfondsen in de komende tijd presteren hangt vooral af van het rendement op beleggingen en de winst op leningen. Je kunt zelf ook actie ondernemen om je pensioen veilig te stellen. Bijvoorbeeld met een lijfrente- of kapitaalverzekering. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie