Nieuws

Schade tijdens het verhuizen? Dit vergoedt je inboedelverzekering

Een ongeluk zit in klein hoekje. Ook wanneer je zelf jouw huisraad verplaatst naar je nieuwe huis. Bank vast in het trapgat en kapot: kan je dit verhalen op de inboedelverzekering?

woensdag 11 april 2018
Schade tijdens het verhuizen? Dit vergoedt je inboedelverzekering

Vermolmde verhuisdozen, vastzittende bankstellen, verzuurde spieren: tijdens het verhuizen laat je nog wel eens iets uit je handen vallen. Als je zelf gaat sjouwen met je huisraad, kun je eventuele schade dan claimen op je inboedelverzekering? En wat als het verhuisbedrijf schade veroorzaakt tijdens het verhuizen?

Zodra je overgaat naar een andere woning, is het risico op schade veel groter dan anders. Daarom is verhuisschade alleen onder voorwaarden verzekerd op de inboedelverzekering. Struikelen met een dure lamp in je handen is dus niet verzekerd. Wat wel?

Diefstal van verhuisdozen
In een onbewaakt moment kan een verhuisdoos gestolen worden. Daar is dekking voor. Je moet wel aangifte doen van de diefstal. Voor kostbare zaken, zoals elektronica of kunst, is geen dekking. Hou je dure spullen dus altijd in het oog!

Losraken van inboedel tijdens hijsen
In oude binnensteden zijn de trappenhuizen smal. Daarom wordt er nog veel verhuisd met de ouderwetse katrol. Als je inboedel losraakt uit de lus en kapotvalt, dan is dat opmerkelijk genoeg vaak wél verzekerd. Voor de dekking kun je dus beter hijsen dan tillen.

Aanrijding met de verhuisbus
Je rijdt niet dagelijks in een zwaarbeladen busje. Veroorzaak je een ongeluk en heb je schade aan je inboedel achterin, dan kun je die schade ook claimen bij je inboedelverzekeraar. Let op: wie het ongeluk veroorzaakte, doet er niet toe. Dus ook als je het zelf was, kun je je kapotte spullen claimen.

Kapotte hulpmiddelen
Als je schade het gevolg is van kapot hulpmateriaal, kun je ook een claim indienen. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die van een kapotte steekwagen valt. Of een storing aan de laadklep van je verhuisbus.

Schade door het verhuisbedrijf
Verhuizen is een verzoeking. Vandaar dat veel mensen een verhuisbedrijf inschakelen om het zware werk te doen. Als dat een erkende verhuizer is, dan weet je zeker dat schade aan je spullen verzekerd is.

Hou er wel rekening mee, dat een verzekeraar in dat geval nooit meer dan de dagwaarde uitkeert. Is de schade ook te claimen op je eigen inboedelverzekering? Dan is dat vaak een betere keuze. Je eigen inboedelverzekering heeft een nieuwwaarderegeling en keert dus in de meeste gevallen een hoger bedrag uit dan de verzekering van het verhuisbedrijf.

Een verhuisbedrijf is niet voor alles aansprakelijk. Het functioneren van elektronica of het afsterven van planten is niet verzekerd.

Soms kun je je nieuwe huis nog niet in, terwijl je het oude huis al wel uit moet. Dan staan je spullen in een opslag. Of heb je tijdelijk twee adressen waar inboedel staat. Met beide situaties gaan verzekeraars verschillend om. Kom je er niet uit? Een verzekeringsadviseur helpt je graag bij een naadloze aansluiting en kijkt meteen of je verzekeringen nog wel passen bij je nieuwe situatie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie