Nieuws

Op is op: kan een hypotheek uitverkocht zijn?

Hypotheekverstrekkers kunnen tijdelijk een looptijd niet aanbieden. Uitverkocht. Hoe komt dat en waarom is het vervelend voor een verhuisregeling?

maandag 30 april 2018
Op is op: kan een hypotheek uitverkocht zijn?

Een leeg schap in de supermarkt is ontzettend vervelend. Vooral als je een etentje voorbereidt en niet zonder dat ene ingrediënt kan. Gek genoeg kan een hypotheek ook uitverkocht zijn. Hypotheekverstrekkers kunnen een bepaalde looptijd tijdelijk uit hun aanbod halen. Lees hier waarom.

Hypotheken worden aangeboden door verschillende partijen. Dat kan een bank zijn, maar ook een verzekeraar of een zogeheten regiepartij. Een regiepartij is een hypotheekverstrekker die geld van investeerders via hypotheken uitleent aan consumenten. Investeerders zijn bijvoorbeeld pensioenfondsen of buitenlandse partijen die hun geld in Nederlandse hypotheken willen stoppen.

Als het geld van een regiepartij 'op' is
De investeerders achter de regiepartijen stellen een bepaald bedrag beschikbaar om uit te lenen. Het kan gebeuren dat de bodem in zicht komt. Als er nog geen nieuw kapitaal is aangetrokken, heeft een regiepartij twee opties.

Optie 1
De hypotheekrente wordt dusdanig verhoogd dat het aanbod niet meer concurrerend is met andere hypotheekverstrekkers. De aanvragen zullen vanzelf opdrogen.

Optie 2
De hypotheek wordt tijdelijk helemaal niet meer aangeboden. Nieuwe aanvragen zijn niet mogelijk. Zo'n stop kan ook alleen voor enkele rentevaste periode gelden. Je kunt dan bijvoorbeeld wel een hypotheek met een 10 jaar vaste rente krijgen, maar geen lening met een rente die voor 20 jaar vast staat.

Let op met meenemen hypotheek
Heb je de afgelopen vier jaar een hypotheek afgesloten, dan profiteer je waarschijnlijk van een zeer lage hypotheekrente. Als je die rente voor langere tijd hebt vastgezet, dan wil je je hypotheek waarschijnlijk ook meenemen als je gaat verhuizen. Bij de meeste geldverstrekkers kun je dan gebruik maken van een verhuisregeling.

Zo'n verhuisregeling houdt in dat je je oude hypotheek onder dezelfde voorwaarde mag voortzetten in je nieuwe koophuis. Dat kan echter tot maximaal de hoogte van je vorige hypotheek. Ga je in een duurder huis wonen, dan moet je het meerdere financieren met een nieuwe hypotheek bij dezelfde aanbieder.

Beperkt voordeel van verhuisregeling
Ga je verhuizen in een periode waarin er een stop is gezet op nieuwe hypotheken of er alleen niet-concurrerende hypotheekrentes beschikbaar zijn, dan beperkt dat het voordeel van een verhuisregeling.

Ga je een nieuwe hypotheek afsluiten? Laat je dan ook goed voorlichten over de voorwaarden van je hypotheek. Een onafhankelijk hypotheekadviseur zorgt ervoor dat jouw hypotheek perfect aansluit bij jouw situatie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie