Nieuws

Je hypotheek verhogen: wat kost dat?

Een hypotheek verhogen kan op twee manieren. Met een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek. Wat is het verschil?

vrijdag 13 april 2018
Je hypotheek verhogen: wat kost dat?

Als je een verbouwing wil financieren, dan kun je dat doen via je hypotheek. Je hebt simpel gesteld twee opties. Je kunt een tweede hypotheek afsluiten of je kunt je huidige hypotheek onderhands verhogen. De laatste optie is meestal iets goedkoper, maar niet altijd. Wat is het verschil precies en waar moet je op letten als je geld leent voor je huis?

Allereerst is het goed om te vermelden dat je een verbouwing alleen met een hypotheek kan financieren als er overwaarde is. Je huis moet dus meer waard zijn dan de hypotheek die je al hebt. Als je woning verkocht wordt, moet er immers voldoende opbrengst zijn om alle hypothecaire leningen af te lossen.

Een tweede hypotheek sluiten

Een tweede hypotheek afsluiten voor je verbouwing werkt in principe hetzelfde als de eerste hypotheek. Je doorloopt hetzelfde proces. Dat betekent overigens ook dat je inkomen voldoende hoog moet zijn voor de hypotheek, om de overwaarde te kunnen verzilveren. Als dat allemaal lukt, dan kan een hypotheekadviseur de beste hypotheek voor je zoeken. Je registreert de nieuwe hypotheek bij de notaris.

Een hypotheek onderhands verhogen

Soms kun je je hypotheek onderhands verhogen. Dat kan als de notariële inschrijving van je hypotheek hoger is dan het bedrag dat je geleend hebt. Of als je inmiddels zo veel hebt afgelost dat er ruimte zit tussen het bedrag waarvoor je hypotheek bij de notaris is vastgelegd en de resterende schuld. Je kunt dan met je huidige geldverstrekker onderling afspreken dat je het leenbedrag verhoogt.

Wat is daar het voordeel van? Onderhands betekent in dit geval dat je geen bezoek aan de notaris hoeft te brengen omdat de eerste hypotheek al voorzag in de mogelijkheid tot een verhoging. Omdat je niet langs de notaris hoeft, bespaar je jezelf die kosten. Net als bij een tweede hypotheek betaal je wel de gebruikelijke kosten voor het afsluiten van een hypothecaire lening.

Waarom zou je niet onderhands verhogen?

Een onderhandse verhoging kan alleen bij je oude bank. Daar heb je immers vastgelegde afspraken mee gemaakt. Het kan zijn dat er andere geldverstrekkers veel betere rentetarieven hanteren dan jouw bank. Zelfs inclusief notariskosten kun je dan toch goedkoper uit zijn met een nieuwe hypotheek.

Andere financieringsmogelijkheden

Je kunt een verbouwing ook anders financieren. Bijvoorbeeld met een consumptief krediet, zonder je huis als onderpand. Je betaalt wel meer rente, maar je hoeft ook minder kosten te maken om de lening af te sluiten. Los je de lening annuïtair af en gebruik je het bedrag voor een verbouwing dan kun je zelfs de rente aftrekken van je inkomen.

Is er een omslagpunt wanneer een consumptief krediet aantrekkelijker is dan een verhoging van je hypotheek? Niet exact. Dat hangt van de looptijden en de rente af. Over het algemeen is een consumptieve lening bij lagere bedragen aantrekkelijker en bij hogere bedragen een hypotheek. Wil je het exact weten? Een hypotheekadviseur neemt graag de mogelijkheden met je door.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie