Nieuws

Een caravan verzekeren wordt steeds ingewikkelder

Wat dekt je caravanverzekering? En hoe zorg je er voor dat je niet dubbel verzekerd bent?

maandag 23 april 2018
Een caravan verzekeren wordt steeds ingewikkelder

Een caravanverzekering is complexe materie. Want wat verzeker je nu eigenlijk? De verschillen tussen de verzekeringen zijn zo groot dat van een algemene basisdekking amper meer sprake is. Ga je met de caravan op vakantie? Neem dan goed de tijd om je polis door te nemen en weet wat je wel en niet verzekert. 

Is er een basisdekking? Vooruit: schades door brand en diefstal zijn op alle caravanverzekering opgenomen in de dekking. Voor stormschade geldt dat al niet. Dat komt omdat sommige caravanverzekeraars storm en hagel als één schadecategorie zien. En hagel is de grootste angstgegner van caravanverzekeraars. Een door hagel beschadigde caravan herstellen kost duizenden euro's.

Schade door ongelukken niet standaard
Een caravanverzekering is niet verplicht. Verzeker je de caravan wel, dan zal de hoofdreden zijn om te voorkomen dat je de waarde van de caravan door een onverwachte gebeurtenis in één keer verliest. Financieel is dat vaak moeilijk op te vangen. Toch zijn er ook caravanverzekeringen die standaard het ongevalsrisico uitsluiten.

Schade door slippen, omslaan of van de weg raken zijn niet meeverzekerd in een verzekering zonder ongevaldekking. Ondanks dat veel van dit soort ingrijpende ongevallen leiden tot een total loss van de caravan.

Nog meer keuzes en dekkingen
Zo zijn er nog veel meer dekkingen die voor sommige verzekeraars standaard zijn, maar je elders moet bijbetalen. Denk bijvoorbeeld aan waterschade, schade door vandalisme of schade aan de inventaris van de caravan.

Een dekking voor inventaris klinkt als overlap met de bagagedekking van je reisverzekering, maar is dat niet. Bagage zijn de spullen die je van huis uit meeneemt op vakantie. De zaken die je thuis niet gebruikt en echt bij de caravan horen, zoals gordijntjes en matrassen, zijn dus geen reisbagage maar inventaris.

Let op de andere voorwaarden
Daar houden de verschillen overigens niet op. Want los van de verschillende dekkingen voor schade, zijn er ook veel andere voorwaarden die per verzekeraar kunnen afwijken. Misschien wel de belangrijkste is de nieuwwaarderegeling. Tot welke leeftijd krijg je bij diefstal of total loss de nieuwwaarde vergoed? Hoe langer, hoe beter.

En als je niet meer verder kunt reizen met je caravan. Krijg je dan tijdelijk een vervangend exemplaar, een hotelkamer of helemaal niets? Alleen met het indienen van je reparatiefactuur red je de vakantie niet.

Een eenvoudige prijsvergelijking maken voor een caravanverzekering is dus lastig. Je ontkomt er niet aan om dieper de voorwaarden in te duiken. De meest uitgebreide verzekering is ook niet altijd de beste keuze, vanwege het risico op dubbele dekkingen. Kom je er niet uit met kiezen? Een financieel adviseur staat je graag bij.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie