Nieuws

Doorbraak ouderen met verhuiswens: hypotheek sneller mogelijk

Ouderen die binnen 10 jaar van hun pensioen zitten, kunnen nu eenvoudiger een hypotheek krijgen. De acceptatienormen voor een NHG-hypotheek zijn verruimd

woensdag 18 april 2018
Doorbraak ouderen met verhuiswens: hypotheek sneller mogelijk

Mensen die minder dan tien jaar van hun pensioendatum verwijderd zijn, kunnen vanaf vandaag makkelijker een hypotheek krijgen. Banken mogen een nieuw toetsingskader gebruiken om te berekenen of de lasten van een hypotheek te dragen zijn. Dat lost een vervelende paradox op waarin veel ouderen terecht gekomen zijn. We leggen het hieronder uit.

Ben je 57 of ouder en wil je verhuizen? Dan is een geldverstrekker verplicht om je maximale hypotheek te baseren op je pensioeninkomen. Voor veel mensen daalt het maandelijkse inkomen echter na pensionering. Daardoor voldoen ze ineens niet meer aan de inkomenseis voor de gewenste hypotheek. Zelfs niet als ze al jaren probleemloos hun huidige hypotheek kunnen betalen.

Dure hypotheek mag worden ingeruild
Het komt ook voor dat ouderen zeer hoge hypotheeklasten betalen, maar die lasten niet kunnen verlagen. De inkomenseis verhindert dat ze een nieuwe, veel goedkopere hypotheek kunnen afsluiten. Die onbegrijpelijke paradox is met de nieuwe regels opgelost.

Geldverstrekkers hebben de mogelijkheid gekregen om een hypotheek te verstrekken op basis van de werkelijke maandlasten, in plaats van de normale toetsingsnormen. Die oplossing is het resultaat van overleg tussen de gezamenlijke geldverstrekkers, de overheid en het Waarborgfonds Eigen Woning dat de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) uitgeeft.

Alleen voor hypotheken met NHG
De geldverstrekkers werken mee aan maatwerkoplossingen voor ouderen, omdat de hypotheken gegarandeerd worden door de NHG. Dat betekent ook dat de maatwerkoplossing alleen geschikt is voor hypotheken tot het maximumbedrag dat met NHG beschikbaar is. Dat maximum wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en is de gemiddelde woningprijs in Nederland. In 2018 bedraagt het maximum 265.000 euro.

Betere doorstroming woningmarkt
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren is verheugd met de nieuwe mogelijkheid tot maatwerk en verwacht ook dat er meer doorstroming plaatsvindt. Als ouderen makkelijker naar een levensloopbestendige woning kunnen verhuizen, dan hebben starters meer kansen om naar een eengezinswoning te verhuizen.

Word je door je leeftijd beperkt in je mogelijkheden met je hypotheek? Ga dan eens praten met een hypotheekadviseur. Met meer mogelijkheden tot maatwerk stijgen de kansen dat je geholpen wordt met verhuiswensen aanzienlijk. Een eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie