Nieuws

Ben jij de eerste starter met een ouderenhypotheek?

Ouderen mogen hun hypotheek sinds kort aanvragen op basis van werkelijke lasten. Dat is de gedroomde oplossing voor starters op de woningmarkt. Maar mogen zij het ook?

vrijdag 20 april 2018
Ben jij de eerste starter met een ouderenhypotheek?

Er is iets aan het veranderen. Ouderen in de buurt van hun pensioenleeftijd mogen binnenkort makkelijker afwijken van de hypotheeknormen om een lening te krijgen. Dat leidt tot scheve gezichten. Waarom kan er voor starters niet zo'n regeling getroffen worden? De woonlasten-paradox van ouderen waar we eerder over schreven, geldt net zo goed voor jongeren.

Een grote adviesketen onderzocht wat voor jongeren de grootste frustraties zijn rond het kopen van een huis. Bovenaan de lijst staat het beperkte aanbod van geschikte starterswoningen. Verrassend op nummer twee wordt de onmogelijkheid genoemd om een hypotheek te kunnen sluiten op basis van de werkelijke lasten. Wat bedoelen ze daarmee?

Maximale hypotheek omhoog? 

Stel dat je een alleenstaande starter bent en je hebt een bruto jaarsalaris van 30.000 euro. Op de bank staat 9.000 euro aan spaargeld en je hebt geen studieschuld. Omdat je maandelijks 740 euro huur betaalt voor een kleine studio, zoek je naar een geschikte koopwoning. Het appartement waar je graag zou wonen heeft een vraagprijs van 145.000.

Hoewel de netto maandlasten voor de bijbehorende hypotheek slechts 468 euro bedragen, zetten geldverstrekkers toch een streep door de aanvraag. Met dit inkomen bedraagt je maximale hypotheek slechts 129.000 euro. Een bedrag waarvoor amper nog iets te koop staat. Je verdient dus te weinig om goedkoop te mogen wonen. 

Probleem voor ouderen opgelost

Dat is praktisch dezelfde paradox waar ouderen inmiddels een oplossing voor hebben. Die oplossing is erop gebaseerd dat er gekeken wordt naar de betaalbaarheid van de maandlasten in plaats van de stringente hypotheeknormen. Dat is fijn voor ouderen die nu een dure en hoge hypotheek hebben, maar die lening niet kunnen inruilen voor een lagere hypotheek met veel lagere lasten.

Zou dat voor jongeren ook kunnen? Veel starters zijn in staat om met bankafschriften aan te tonen dat ze jarenlang een hoge huur konden betalen. Daarbij heeft budgetvoorlichter Nibud een norm gepubliceerd wat de gemiddelde onderhoudskosten zijn voor een koopwoning. Op basis van die gegevens zou het mogelijk moeten zijn om tot een verantwoord leenbedrag te komen.

In tegenstelling tot de ouderen mét een oplossing op zak, hebben jongeren geen bestaande hypothecaire verplichting. Voor geldverstrekkers is er dus geen noodzaak om ze tegemoet te komen. Omdat er een generatie ontstaat die duur huurt en amper vermogen kan opbouwen dóór die dure huur, is het een taak voor de overheid geworden om een doorbraak te forceren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie