Nieuws

Wanneer ben je ziek genoeg volgens de annuleringsverzekering?

Je krijgt je reissom terug van je annuleringsverzekering als je ziek bent. Maar hoe ziek moet je zijn?

woensdag 14 maart 2018
Wanneer ben je ziek genoeg volgens de annuleringsverzekering?

Vakanties behoren tot de grootste jaarlijkse uitgaven van een gezin. Het is dus niet vreemd dat veel mensen een doorlopende annuleringsverzekering hebben. Als jijzelf of één van je reisgenoten bijvoorbeeld ziek wordt, dan betaalt je verzekering de reissom terug. Maar hoe ziek moet je zijn voor je verzekeraar tot uitkering overgaat?

Wat zeggen de polisvoorwaarden? Als een verzekerde of een reisgenoot op hetzelfde boekingsbewijs ziek wordt, overlijdt of een ongeluk krijgt, dan worden de kosten van de annulering vergoed. De kosten van annulering zijn de kosten die je niet terugkrijgt van de reisorganisatie of vervoersmaatschappij als je de reis formeel bij hen hebt geannuleerd.

De dokter bepaalt

Je kunt niet voor jezelf bepalen dat je te ziek bent. Een arts moet vaststellen dat je vanwege ziekte niet in staat bent een reis te maken. Het gaat dan om je eigen huisarts of andere behandelend arts.

Mondelinge bevestiging

Van die arts heb je niet meer dan een mondelinge bevestiging nodig. Een willekeurige medewerker van een verzekeraar kan niet zomaar jouw medische gegevens opvragen. Alleen een verzekeringsarts mag die - met jouw toestemming - opvragen bij jouw dokter. Voor een 'gewone annulering' zal dat overigens niet snel gebeuren.

Annulering vanwege ernstige ziekte familie

Als je een reis wil annuleren vanwege een ziek familielid, dan zitten daar strengere voorwaarden aan verbonden. Families kunnen heel groot zijn. De meeste annuleringsverzekeringen beperken familieleden die onder deze dekking vallen tot familie in de eerste of tweede graad.

Eerstegraads familieleden:
Partner, kinderen, stiefkinderen, schoonzoons en -dochters, ouders en schoonouders.

Tweedegraads familieleden:
Broers, zussen, stiefbroers en -zussen, grootouders, kleinkinderen, zwagers en schoonzussen.

Als je wilt annuleren vanwege de ziekte van een eerste- of tweedegraads familielid, dan moet het expliciet om een levensbedreigende situatie gaan. Dat wil zeggen dat een arts de kans groot acht dat het familielid binnen de vakantieperiode komt te overlijden.

Ziek worden tijdens je vakantie

Als je ziek wordt tijdens je vakantie, dan kun je ook een beroep doen op je annuleringsverzekering. De voorwaarde is dan een ziekenhuisopname. Ben je langer dan acht uur in het ziekenhuis geweest, dan kun je een 'niet genoten vakantiedag' claimen. Daarna voor elke vierentwintig uur die erop volgt nog een dag. 

De vergoeding voor 'niet genoten vakantiedagen' krijg je door de totale reissom te delen door het aantal reisdagen en vervolgens te vermenigvuldigen met het aantal niet genoten dagen.

Behalve ziekte zijn er nog flink wat andere geldige redenen voor een claim op de annuleringsverzekering. Wil je een reis annuleren, maar weet je niet of je de kosten vergoed krijgt? Neem dan eerst contact op met je verzekeringsadviseur. Ga je een grote reis maken en zoek je een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Een verzekeringsadviseur helpt je graag op weg.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie