Nieuws

Snelle hypotheek ligt onder vuur

Een hypotheek binnen één week snel? Hypotheekverstrekker Florius zegt het in één dag te kunnen. Is dat realistisch en moet je het willen?

donderdag 1 maart 2018
Snelle hypotheek ligt onder vuur

Een hypotheek afsluiten is misschien wel de belangrijkste financiële beslissing in je leven. Maar veel tijd om je erin te verdiepen heb je vaak niet. Met zo weinig huizen op de markt moet je vaak snel beslissen. Banken spelen hierop in met hun reclames. Niet de hypotheekrente of de goede voorwaarden staan centraal, maar de snelheid. Dat is tegen het zere been van toezichthouder AFM.

Om ongeduldige klanten over te halen, kom je als bank met een hypotheek binnen een week al niet meer weg. Een hypotheek in één dag is het nieuwe geluid.

Snelle hypotheek realistisch?

Is het gebakken lucht of kan een hypotheek inderdaad zo snel worden afgesloten? Vaak niet. Al is het maar omdat je waarschijnlijk meer tijd nodig hebt om alle benodigde gegevens aan te leveren. Pas als die binnen zijn, kan de aanvraag definitief gemaakt worden.

De meeste documenten zijn geen probleem, zo heb je een kopie van een recent bankafschrift waarschijnlijk wel paraat. Het wordt lastiger als je aanvullende gegevens moet opvragen bij de belastingdienst, of eerst een taxatie moet laten doen.

Afhankelijk van je situatie

Je persoonlijke situatie heeft ook invloed op de snelheid waarmee jouw hypotheekaanvraag rond komt. Bijvoorbeeld als je doorstroomt naar een volgende koopwoning en dus zelf ook verkoper bent. In dat geval heb je ook een recent taxatierapport nodig van het huis dat je verkoopt. Ben je gescheiden, heb je andere leningen lopen of ben je zelfstandig ondernemer? Dat zijn allemaal redenen die een hypotheekaanvraag vertragen.

Haastige spoed…

Een huis laten schieten om de afwikkelingstijd van de hypotheekaanvraag, dat wil je niet. Toch is het onverstandig om met zevenmijlslaarzen door de aanvraag te rennen. Het kan veel geld kosten als de snelste aanbieder een hogere hypotheekrente rekent. Neem ook de tijd om de voorwaarden goed tot je door te laten dringen. Wat zijn de regels als je gaat verhuizen of extra wilt aflossen?

Toezichthouder AFM heeft recent hypotheekverstrekkers opgedragen om de snelheid van een hypotheekaanvraag niet meer centraal te stellen in de reclame. De AFM verklaart: 'Een huis kopen is een ingrijpend besluit met financiële gevolgen voor de lange termijn. Het is daarom belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd zijn en weloverwogen een besluit kunnen nemen over hun hypotheek'.  

Heb je een woning op het oog? Informeer dan vooraf naar de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie. Met een goede voorbereiding kan jouw adviseur de hypotheekaanvraag snel en op een verantwoorde manier voor je afhandelen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie