Nieuws

Hypotheekrente boven de 4 procent? Bijna iedereen overweegt oversluiten

Ongeveer 7 op de 10 huizenbezitters met een hypotheekrente boven de 4 procent, overweegt de hypotheek over te sluiten. Wat zou jij doen?

woensdag 21 maart 2018
Hypotheekrente boven de 4 procent? Bijna iedereen overweegt oversluiten

Ongeveer 7 op de 10 huizenbezitters met een hypotheekrente boven de 4 procent, overweegt de hypotheek over te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Voor een hypotheek met een 10 jaar vaste rente betaal je nu gemiddeld 2,3 procent rente. De daling van de maandlasten is dus fors. Wanneer kies je ervoor om over te sluiten wat zijn je andere opties?

Het onderzoek van ABN laat zien dat de lage hypotheekrente snel went. Toen vier jaar geleden de hypotheekrente rond de 4 procent schommelde, was dat historisch gezien al ongekend laag. Dat maakt het echter nog niet gek als ook jij wilt profiteren van de daling die daarna inzette. Wat kun je doen?

Je hypotheek oversluiten

Als je je hypotheek oversluit, dan vind je een geldverstrekker die je een nieuwe hypotheek geeft waarmee je meteen je oude, duurdere hypotheek aflost. Je profiteert meteen van de lagere maandlasten. Nadeel is dat je een boeterente moet betalen. Dat is een vergoeding voor de renteinkomsten die je oude bank misloopt. Die vergoeding is doorgaans vergelijkbaar met de rente die je nog verschuldigd bent tot het einde van je rentevaste periode.

Dat kan een fors bedrag zijn. Hou er echter rekening mee dat de boeterente fiscaal aftrekbaar is en dat je meestal 10 tot 20 procent van je hypotheek boetevrij mag aflossen.

Rentemiddeling aanvragen

Om je hypotheek over te sluiten, heb je eigen geld nodig. Als je dat niet hebt bestaat ook de mogelijkheid om rentemiddeling aan te vragen. De boeterente wordt dan uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode in de vorm van een opslag op de nieuwe hypotheekrente.

Voordeel: je hebt geen eigen geld nodig om direct van lagere lasten te profiteren.
Nadeel: je haalt niet maximaal profijt uit de lagere hypotheekrente en je kunt niet wisselen van hypotheekverstrekker.

Optie drie: niets doen

Natuurlijk is het wrang als je jouw maandlasten vergelijkt met de lasten van je nieuwe buren. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het altijd loont om je eigen hypotheek onder handen te nemen. Als de hypotheekrente laag blijft, kan het ook in je voordeel uitpakken om je looptijd uit te zitten en na je rentevaste periode boetevrij over te stappen naar de hypotheekverstrekker met het beste aanbod.

Moet je jaloers zijn op de huidige kopers als jij 4 jaar geleden je huis kocht? Allerminst. Vergeet niet dat je zelf iets te kiezen had. Er stond voldoende te koop om de huizen van bedenkelijke kwaliteit te vermijden. Bovendien heb je flink geprofiteerd van de prijsstijgingen de afgelopen jaren. Een waardevermeerdering van 20 procent op een gemiddelde woning is niet ongebruikelijk.

Wil je niet wachten en meteen je hypotheekrente voor langere tijd vastleggen? Zorg dan dat je dat goed onderbouwt met cijfers. Een hypotheekadviseur helpt je bij het maken van een afweging tussen rentemiddeling, oversluiten of niets doen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie