Nieuws

Drie belangrijke wijzigingen in je belastingaangifte over 2017

De grote verschillen worden pas zichtbaar in 2019. Maar wat zijn de belangrijkste wijzigingen op je aangifte over 2017?

maandag 26 maart 2018
Drie belangrijke wijzigingen in je belastingaangifte over 2017

Je hebt nog ruim een maand om je aangifte inkomstenbelasting over 2017 te doen. Veel wijzigingen ten opzichte van je vorige aangifte zijn er dit jaar niet. Grote veranderingen zie je pas volgend jaar. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. We hebben de belangrijkste wijzigingen op deze aangifte op een rij gezet.

Minder belasting op vermogen

Voor veel huishoudens met een spaarpot daalt de belasting op vermogen. Dat werd tijd. Bij geen enkele bank krijg je meer dan 0,5 procent rente op je vrij opneembare spaargeld. Desalniettemin vroeg de Belastingdienst tot en met 2016 nog 1,2 procent belasting over je vermogen. In 2017 is daar verandering in gekomen, en dat zie je terug op je aangifte.

De vrijstelling bedraagt over 2017 25.000 euro. Daarboven betaal je belasting in schijven:

25.000 tot 75.000 euro: 0,86% belasting
75.000 tot 975.000 euro: 1,38% belasting
hoger dan 975.000 euro: 1,62% belasting

Voor de meeste mensen is de vermogensrendementsheffing dus gedaald, al neemt de fiscus nog steeds een grotere hap uit je saldo dan de bank toevoegt.

Alimentatie is geen schuld meer

Voor gescheiden ouders is er ook een wijziging. Betaal je alimentatie voor de opvoeding van je kinderen, dan kun je dat bedrag niet meer als schuld opvoeren in box 3. Dat kon voordelig zijn als je anderzijds ook vermogen had boven het vrijgestelde bedrag. Op je aangifte over 2017 kan dat niet meer. Als je alimentatie ontvangt, hoef je daar ook geen belasting meer over te betalen.

Hybride lease-auto niet zo interessant meer

De gunstige bijtelling voor hybride auto's is verdwenen. Voor lease-auto's die in 2017 op kenteken zijn gezet, gelden nu nog maar twee tarieven. Auto's zonder CO2-uitstoot hebben bijtelling van 4 procent. Dat zijn op dit moment alleen de volledig elektrische auto's en een enkele waterstofvariant. Alle andere auto's krijgen onafhankelijk van de uitstoot 22 procent bijtelling aan hun broek.

Heb je een leasecontract van voor 2017? Dan blijft je bijtelling hetzelfde.

Uitstel aanvragen mag ook

De aangifte inkomstenbelasting moet voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst. Het kan natuurlijk zijn dat je nog niet alle gegevens bij elkaar hebt, of om andere redenen de deadline niet haalt. Vraag dan op tijd uitstel aan. Je kunt dat online of telefonisch doen. Als je uitstel krijgt, verplaatst de deadline voor je aangifte naar 1 september 2018.

Omdat er in 2018 meer belastingwijzigingen zijn geweest dan vorig jaar, kan het verstandig zijn om daar nu al op in te spelen. Bijvoorbeeld door dit jaar extra te sparen voor je pensioen. Als je daar nu mee begint, haal je daar volgend jaar voordeel uit.

Zijn er in 2017 grote veranderingen geweest in je financiële zaken? Bijvoorbeeld omdat je verhuisde, een kind kreeg of ging samenwonen? Dan is het altijd verstandig om je aangifte inkomstenbelasting te laten doen door een professional. De kosten verdienen zichzelf terug.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie