Nieuws

Alternatieve seniorenhypotheken nodig door woningtekort

Het tekort aan seniorenwoningen loopt steeds verder op. Aanpassingen in huis financieren kan door de overwaarde te verzilveren, maar de voorwaarden zijn niet altijd even gunstig.

vrijdag 16 maart 2018
Alternatieve seniorenhypotheken nodig door woningtekort

Het tekort aan woonruimte voor senioren loopt steeds verder op. In 2019 zal dat tekort voor het eerst boven de 100.000 woningen uitkomen. Van de 60-plussers die zich oriënteren op een toekomstbestendig huis, vindt 81 procent dat er binnen de eigen gemeente amper iets te vinden is. Dat blijkt uit een onderzoek van de stichting Zilver Wonen.

De geënquêteerde 60-plussers zijn leden van ouderenbond ANBO. Ze maken zich zorgen dat ze straks onvrijwillig weg moeten uit hun sociale omgeving, omdat er geen geschikte woonruimte is. Zilver Wonen roept de lokale politiek op om meer werk te maken van seniorenwoningen. Juist omdat de landelijke overheid ouderen zo lang mogelijk in hun eigen huis wil laten wonen.

Aanpassingen toekomstbestendig huis financieren
Ouderen die geen passende woonruimte kunnen vinden, zouden ook hun eigen huis geschikt kunnen maken om er langer te blijven. Dat zijn echter vaak dure verbouwingen. Nu hebben de meeste huizenbezitters op leeftijd vaak een flinke overwaarde opgebouwd. In de praktijk is het alleen vaak lastig of duur om die overwaarde 'uit de stenen' te halen.

Er bestaan inmiddels meer financiële producten waarmee je je overwaarde kunt benutten, maar de voorwaarden van die producten zijn niet altijd even gunstig. De ouderenbond is in gesprek met het Waarborgfonds Eigen Woning over het mogelijk maken van een voordeliger alternatief waarmee meer ouderen een verbouwing kunnen financieren.

Meer seniorenwoningen goed voor doorstroming
Veel senioren die zich oriënteren op iets nieuws, wonen momenteel in huizen met veel kamers en verdiepingen. Terwijl gelijkvloers de wens is. Aan de andere kant bestaat er zeker in de Randstad een grote schaarste aan betaalbare eengezinswoningen. Zou je aan de bovenkant meer seniorenwoningen bouwen, dan betekent dat tegelijkertijd meer doorstroming voor jonge gezinnen.

Buiten de Randstad ligt overigens het omgekeerde op de loer. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kan er daar door de vergrijzing juist een overaanbod ontstaan van eengezinswoningen. Zij waarschuwen dat vooral de huizen die dringend gemoderniseerd moeten worden, stevig in waarde kunnen dalen.

Afhankelijkheid pensioeninkomen
Een financiering voor een nieuwe woning of verbouwing als 60-plusser is zeker niet onmogelijk. Je bent echter wel grotendeels afhankelijk van je (toekomstige) pensioeninkomen. Is het pensioen geen stip aan de horizon meer? Zorg dan dat je ook een verwachting maakt van je woonwensen en overleg tijdig met je financieel adviseur hoe je die plannen kunt waarmaken.

Zoek je zelf naar een toekomstbestendige woonruimte en wil je weten wat je financiële mogelijkheden zijn? Een hypotheekadviseur brengt deze graag voor je in kaart. Ook als je liever in je huis blijft wonen en zoekt naar een manier om je verbouwing te financieren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie