Nieuws

NVM: ‘Monument kopen is mooi alternatief.’ Waarom?

In een woningmarkt met steeds minder aanbod kan een monument kopen een goed alternatief zijn. Waarom eigenlijk? En waar moet je rekening mee houden?

woensdag 14 februari 2018
NVM: ‘Monument kopen is mooi alternatief.’ Waarom?

Krapte op de woningmarkt? Kijk eens of wonen in een monument wat voor je is. Volgens makelaarsvereniging NVM is dat juist nu een uitstekend alternatief voor een reguliere woning. Met een monument krijg je een hoop charme, maar ook veel extra werk. Wat maakt een monumentaal pand een interessant alternatief in deze markt, en waar moet je rekening mee houden?

Volgens de NVM zijn er twee grote voordelen ten opzichte van een regulier huis. Je hebt relatief meer keuze en meer tijd om na te denken over de koop. Dat blijkt uit cijfers van de makelaarsvereniging en het Restauratiefonds. Volgens deze organisaties is de monumentenmarkt veel ‘minder hijgerig’ dan de gewone koopwoningmarkt. 

Meer aanbod

Volgens de krapte-indicator van de NVM kon je als woningzoekende vorig jaar kiezen uit ongeveer 4 te koop staande woningen. Het aantal huizen per koper krijg je door het aantal huizen op Funda te delen door het aantal woningverkopen in een bepaalde periode. Een grove methode, maar daar is het een indicator voor. Ter vergelijking: in 2013 waren er op enig moment zelfs 36 woningen per koper!   

Zet je dezelfde rekenmethode in voor monumentale panden, dan heb je ineens keus uit bijna 7 huizen. Je hebt dus wat meer te kiezen, en dat is prettig.

Meer tijd

Een huis staat nog geen twee maanden te koop: 58 dagen gemiddeld volgens de NVM. Als koper ben je gedwongen om snel te handelen. Ben je op zoek naar een monument, dan hoef je niet op de dag van bezichtiging meteen een bod te doen. De gemiddelde verkooptijd is 153 dagen. Je hebt daarom langer de tijd om na te denken over een huis en een goed bod.

Nadelen zijn er ook!

Wie een monument wil kopen, moet wel met twee dingen rekening houden. Monumenten hebben gemiddeld een hogere prijs dan andere woningen. Ze zijn ook harder in prijs gestegen. In 2017 kostte een gemiddelde woning 260.000 euro. Een monument wisselde voor gemiddeld 481.000 euro van eigenaar.

Houd ook rekening met hoge onderhoudskosten. Voor verbouwingen heb je toestemming nodig. De onderhoudskosten zijn in ieder geval dit jaar nog fiscaal aftrekbaar. Mensen die een rijksmonument bewonen mogen 80% van de onderhoudskosten aftrekken van hun inkomen. Het kabinet beslist later dit jaar hoe dat in de toekomst geregeld wordt.

Waar vind je dan een monument?

Ons land staat vol met monumenten. Dat kan van alles zijn: een kerk, herenhuis, vrijstaande woning, oude ambtswoning, boerderij, molen of watertoren. Vooral Amsterdam staat er letterlijk vol mee. In die gemeente staan in februari al 217 monumentale gebouwen te wachten op een nieuwe eigenaar. 

Heb jij interesse? Op Funda vind je nu de meeste monumentale woningen in:

  1. Zuid-Holland
  2. Gelderland
  3. Noord-Holland (exclusief gemeente Amsterdam)

Let verder goed op de regels waar je met een monument aan gebonden bent. Bij een rijksmonument is dat de Erfgoedwet. Voor een gemeentelijk monument gelden de richtlijnen van de gemeente.

Een monumentale woning brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee, maar je hebt wel meer keuze en langer de tijd om erover na te denken. Wil je meer weten? Kijk eens op monumenten.nl en laat je goed adviseren door een financieel adviseur.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie