Nieuws

Laagste hypotheekrente stijgt!

Rabobank, Argenta, ABN Amro, SNS Bank, enkele voorbeelden van banken waar de hypotheekrente in februari steeg. Waar komt die stijging opeens vandaan?

maandag 12 februari 2018
Laagste hypotheekrente stijgt!

‘Help, de rente stijgt!’ Afgelopen week was er paniek op de aandelenbeurzen. De koersen van belangrijke aandelen daalden in een korte tijd met bijna 10 procent. De reden? Beleggers zagen de rente oplopen en zijn beducht voor een verdere stijging. Ook op de hypotheekmarkt zijn de gevolgen merkbaar. Diverse hypotheekaanbieders verhoogden de hypotheekrente.

Hogere hypotheekrente

Vooral hypotheken met een rentevaste renteperiode van tien jaar en langer zitten in de lift. Wie bijvoorbeeld in januari een rentetermijn van 10 jaar koos, deed dat tegen circa 1,55 procent hypotheekrente. Op dit moment ligt dit tarief 0,10 procent hoger.  Op een hypotheek van € 270.000 ben je hierdoor als koper € 275 bruto duurder uit per jaar.

Waar komt die rentestijging vandaag?

Een goede indicatie van de richting van de hypotheekrente is de rente die de Nederlandse overheid betaalt bij het lenen van geld. Ofwel, de rente op Nederlandse staatsobligaties. Die is in sinds eind december bijna verdubbeld, dat was rond de 0,4 procent en schurkt nu tegen de 0,8 procent aan.

Dat deze rente stijgt moeten we in internationaal perspectief bekijken. De afgelopen jaren konden overheden veel geld lenen tegen extreem lage rentes. Nu de economie wereldwijd goed draait, is er minder noodzaak om zo goedkoop te blijven uitlenen. Hierdoor stijgen de rentes.

Verdere stijging hypotheekrente?

Het valt te verwachten dat meer banken binnenkort de hypotheekrente verhogen. Voor de langere termijn is het nog afwachten.

Beleggers leken erg te schrikken van het idee dat de rente zou kunnen stijgen. Dat lijkt wat overdreven, de rente staat zo laag dat een verhoging vroeg of laat onvermijdelijk is. Dat zal met ups en downs gaan. Bovendien reageren hypotheekaanbieders minder snel op marktontwikkelingen dan beleggers. Bij het te snel verhogen van de hypotheekrente lopen ze het risico dat ze zich uit de markt prijzen en de concurrentie profiteert.

De dalende trend in de hypotheekrente is recent onderbroken. Sinds lange tijd vragen banken weer meer voor hun hypotheekgeld. Het is te vroeg om nu al van een structurele stijging te spreken. Wel zie je dat het meteen gevolgen heeft voor jou als huizenkoper.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie