Nieuws

Huis kopen? Meteen verduurzamen loont!

Slechts 2% van de huizenkopers gebruikt z'n hypotheek om z'n nieuwe huis te verduurzamen. Zonde, want zo'n verbouwing meefinancieren in je hypotheek gaat heel eenvoudig.

vrijdag 16 februari 2018
Huis kopen? Meteen verduurzamen loont!

De Nederlandse huizenvoorraad moet in hoog tempo verduurzamen, maar dat lukt nog niet echt. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren ligt de bal bij huizenkopers en hypotheekadviseurs. In een nieuwe hypotheek kun je extra leenruimte krijgen voor energiebesparende verbouwingen. In 2017 maakte slecht 2 procent van de kopers met een NHG-hypotheek daar gebruik van.

Hogere hypotheek mogelijk

Je hypotheek mag in 2018 'nog maar' 100 procent zijn van de woningwaarde. Kosten koper en eventuele verbouwingen moet je dus zelf financieren. Daarop is één uitzondering: als je geld nodig hebt om je nieuwe huis te verduurzamen, dan mag je zelfs tot 106 procent van de woningwaarde lenen.

Vorig jaar berekenden we al dat je door deze soepele wetgeving rond energiebesparende maatregelen zelfs tot 10 procent meer kunt lenen dan de woningwaarde. Bekijk hier hoe je dat voor elkaar krijgt.

Geïsoleerde zolder ook uit bouwdepot

Slechts een heel beperkt clubje woningkopers met een NHG-hypotheek maakte daadwerkelijk gebruik van de versoepeling. Om eigenaren tegemoet te komen, hoef je dus niet meer al bij de aanvraag van je hypotheek een offerte van een bouwbedrijf toe te voegen. Een eigen specificatie van de verwachte kosten is voldoende.

De geldverstrekker geeft je dan een verduurzamingsbouwdepot. Zodra je facturen hebt van de verbouwing, kun je die insturen voor betaling. Lees hier meer over het bouwdepot voor energiebesparende verbouwingen.

Lagere energierekening wordt beloond

Koop je een energiezuinig huis, dan kun je ook meer hypotheek krijgen dan normaal. Omdat je energierekening lager is, hou je meer geld over voor je hypotheek. Zo kun je voor een energiezuinig huis tot maximaal 9.000 euro meer hypotheek krijgen dan het originele maximum voor jouw inkomen.

Te weinig kennis?

De organisatie achter de NHG heeft bij minister Ollongren aangegeven dat hypotheekadviseurs te weinig kennis hebben over het financieren van energiebesparende voorzieningen. Daarom organiseerden ze onlangs verschillende bijeenkomsten om adviseurs bij te spijkeren. Een bijzonder verwijt. De presentatie van de NHG zat namelijk zelf vol met foute berekeningen, waarop die later weer moest worden ingetrokken.

Het is overigens zeker niet gezegd dat slechts 2 procent van de woningkopers hun nieuwe huis verduurzaamt vlak na aankoop. Zoals gezegd zijn er alleen cijfers beschikbaar over de huizen die met NHG gekocht zijn. Dus alleen huizen tot 245.000 euro. Bovendien kan het ook goed zijn dat huizen wel zijn verduurzaamd, alleen zonder een extra financiering in de hypotheek. Als de verbouwing uit eigen middelen betaald is, dan is dat ook niet zichtbaar.

Heb jij plannen om bij de aankoop van een woning meteen te gaan verduurzamen? Of misschien wil je direct investeren in zonnepanelen of een warmtepomp? Een hypotheekadviseur kan je alles vertellen over de beste manier om dat te financieren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie