Nieuws

Dit dekt je autoverzekering bij diefstal

Gelukkig neemt het aantal autodiefstallen af. Fijn, totdat ze net jouw auto uitkiezen. Wanneer geldt in dat geval dekking van je autoverzekering?

woensdag 7 februari 2018
Dit dekt je autoverzekering bij diefstal

Het aantal autodiefstallen daalde ook vorig jaar opnieuw. Tien procent minder personenauto’s, vrachtwagens en busjes wisselden ongewenst van eigenaar. Niet voor iedere autobezitter goed nieuws. De merken Audi, BMW en Volkswagen zijn nog altijd onverminderd geliefd bij dieven. Zorg er sowieso voor dat jouw auto geen makkelijk doelwit is. 

Stel jouw auto staat op een dag niet meer op de parkeerplaats, wat is in dat geval de dekking op je autoverzekering? We zetten het op een rij.

Wel of geen diefstal dekking autoverzekering

Schade als gevolg van diefstal wordt vergoed bij een beperkt casco (WA+) of allrisk-verzekering. De hoogte van de schade-uitkering hangt altijd af van de voorwaarden en de eventuele maximum vergoeding die je verzekeraar per type schade hanteert. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan kun je een vergoeding helaas vergeten. Deze verzekering dekt alleen schade die je bij anderen veroorzaakt. Diefstal valt dus niet onder de dekking van een WA-verzekering.

Doe aangifte!

Zorg wel dat je zo snel mogelijk aangifte doet van de diefstal bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Daarmee informeer je politie en verzekeraar dat je auto gestolen is. Mocht een dief met jouw auto schade veroorzaken, dan ben jij dankzij de aangifte niet aansprakelijk.

Auto wel of niet teruggevonden

Eerst moet je wachten of je auto al dan niet wordt teruggevonden. Is dat binnen 30 dagen het geval? Dan vergoedt je verzekering alleen de eventuele schade die de dief heeft veroorzaakt.

Is je auto na 30 dagen nog niet terug? Welk bedrag je dan vergoed krijgt, hangt af van de voorwaarden van je autoverzekering. Verzekeraars kennen vier soorten regelingen:

  • nieuwwaarderegeling, bedrag gelijk aan je nieuw gekochte auto
  • aanschafwaarderegeling, bedrag gelijk aan je tweedehands gekochte auto
  • gelijkwaardige autoregeling, bedrag voor een gelijkwaardige auto
  • dagwaarderegeling, bedrag gelijk aan huidige waarde van gestolen auto.

Mocht je auto daarna alsnog teruggevonden worden, dan dien je soms het ontvangen bedrag terug te betalen.

Wat wordt nog meer vergoed?

Met je auto worden ook spullen in je auto gestolen. Onder de WA+- of allrisk-verzekering vallen alleen spullen die ingebouwd zijn. Denk aan ingebouwde navigatie, radio en telefoonhouders. Bekijk ook welke ingebouwde extra accessoires door je autoverzekering worden vergoed. Losliggende spullen vallen in de meeste gevallen onder de inboedelverzekering. Controleer dit daarom ook goed!

Denk aan verplicht beveiligingssysteem

Verzekeraars nemen zelf maatregelen om het aantal gestolen auto’s te verminderen. Sinds 1998 hebben alle auto's standaard een startonderbreker. Voor een goed uitgeruste crimineel helaas een kleine drempel. Daarom worden de eisen aan autobeveiliging almaar strenger. Zo ben je steeds vaker verplicht een bepaald beveiligingssysteem in je auto te laten installeren.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je het stelen van je auto zo lastig mogelijk maken. Succes is echter nooit gegarandeerd. Gelukkig kan de juiste autoverzekering de schade beperken. Hulp nodig bij het zoeken naar de juiste autoverzekering? Check onze vergelijkingsmodule.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie