Nieuws

Stormschade in je tuin? Dit zijn de regels bij je verzekeraar

Alweer de tweede storm van 2018 is een feit. Schutting, tuinmeubilair en planten waren vaak niet veilig. Hoe zit het eigenlijk met de verzekering en tuinschade na een storm?

donderdag 18 januari 2018
Stormschade in je tuin? Dit zijn de regels bij je verzekeraar

De eerste storm van 2018 is een feit. Met windstoten tot 138 kilometer per uur was er zelfs bijna sprake van een orkaan. Stond je schutting al niet helemaal stevig meer, dan is deze een prooi voor de wind. Ook tuinmeubilair en planten zijn vaak niet veilig. Hoe zit het eigenlijk met de verzekering en tuinschade na een storm?

Je tuin valt zowel onder de opstalverzekering als de inboedelverzekering. Daarbij dekt de inboedelverzekering spullen die verplaatsbaar zijn, zoals je tuinset en het gereedschap in de schuur. Bij de opstalverzekering gaat om de vaste onderdelen als de bestrating, de schuur of de schutting.

Stormschade en inboedel

Op de inboedelverzekering is er beperkt dekking voor stormschade. Voor een weggewaaide partytent of kapotgevallen potten is meestal geen vergoeding. Een uitzondering wordt gemaakt wanneer er zaken van buiten de tuin tegen de spullen zijn aangewaaid. Is bijvoorbeeld je tuinset kapot door een omgewaaide boom van de buren? Dan is er vaak wél dekking.

Delen met de buren?

Je erfafscheiding maakt onderdeel uit van de opstal. Bij veel huizen staat de schutting precies op de grens tussen jou en je buren. Als de schutting door de storm is omgewaaid, dan krijg je maximaal 50 procent van de schade uitgekeerd. Het overige deel moet worden vergoed door de opstalverzekering van de buren. 

Je beplanting is in principe onderdeel van je inboedel. Met één uitzondering. Als je erfafscheiding bijvoorbeeld een rij coniferen is, dan wordt die gelijkgesteld met een schutting. Als je daar schade aan hebt, dan krijg je die vergoed van je opstalverzekering.

Boom omgewaaid

Voor een omgewaaide boom die niet gebruikt wordt als erfafscheiding is meestal geen dekking op de woonhuisverzekeringen. Tenzij de boom een grotere schade dreigt te veroorzaken. Als de boom bijvoorbeeld bijna op het woonhuis valt. De kosten voor het voorkomen van grotere schade zijn bereddingskosten en die zijn wel op de opstalverzekering gedekt.  

Heb je schade aan je tuinmeubels of schutting , maak dan direct foto’s van voor de verzekeraar. Probeer de schade ook snel te melden bij je verzekeraar.

Niet alleen in je tuin kan de wind huishouden. Een tak op je auto kan al voldoende zijn voor een flinke kostenpost. In een eerder verschenen artikel lees je hoe het dan zit met je verzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie