Nieuws

Meeste pensioenen niet omhoog, ondanks vooruitgang bij fondsen

De pensioenfondsen ontsnappen uit de gevarenzone. Indexatie is echter nog niet aan de orde. Pensioenuitkeringen stijgen al tien jaar niet mee inflatie.

maandag 8 januari 2018
Meeste pensioenen niet omhoog, ondanks vooruitgang bij fondsen

Het gaat steeds beter met de Nederlandse pensioenfondsen. Voor veel fondsen is de dreigende situatie dat er gekort moet worden op de uitkeringen inmiddels voorbij. Wel is het zo dat de pensioenuitkeringen nog niet meestijgen met de inflatie. Het grootste deel van de pensioeninstellingen indexeert zelfs al voor het tiende jaar op rij niet. Ook als toekomstig gepensioneerde ga je er hierdoor op achteruit.

Voor pensioenfondsen is de beleidsdekkingsgraad belangrijk. Aan dat percentage kan je zien of een pensioenfonds gezond genoeg is. 105 procent wordt als veilig beschouwd. Voor elke euro die er uitgekeerd moet worden, is er in dat geval één euro en vijf cent aanwezig. Eind 2017 was de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse fondsen 108 procent. Veilig genoeg dus.

Volledige indexatie ver weg

Er zit echter een verschil tussen 'veilig' en 'klaar voor indexatie'. Om de uitkeringen te verhogen moeten de fondsen minstens boven de 110 procent uitkomen. Om de pensioenen volledig te compenseren voor de inflatie moet de beleidsdekkingsgraad zelfs hoger zijn dan 125 procent. Slechts een handvol fondsen presteert dat.

Pensioenen niet omhoog, hoeveel scheelt dat?

Het merendeel van de pensioenfondsen heeft in 2007 voor het laatst geïndexeerd. Hoe hard voel je dat in je portemonnee? Voor het ambtenarenpensioenfondsen ABP betekent het dat gepensioneerden met hun huidige pensioenuitkering 13,5 procent minder kunnen kopen ten opzichte van 10 jaar geleden.

De koopkracht is overigens niet automatisch met hetzelfde percentage gedaald. Omdat de AOW wel meestijgt met de inflatie, worden de gevolgen van het niet-indexeren gedempt.

Nadeel ook voor werkenden

Het zijn overigens niet alleen de gepensioneerden die last hebben van het niet-indexeren van de pensioenen. Voor werkenden valt de verwachte pensioenuitkering ook lager uit. Bovendien krijgen zij te maken met hogere pensioenpremies om de gevolgen van de lage rente op te vangen.

Pensioenfondsen ondervinden veel last van de lage rentestanden. Hoewel ze grote winsten maken op de aandelenmarkten, zijn ze voor hun toekomstig rendement verplicht te rekenen met de rente op veilig geachte beleggingen. Dat de werkelijk behaalde rendementen veel hoger zijn, is minder van belang.

Vaak dalende aandelen bij stijgende rente

Momenteel zijn er nog geen tekenen dat de rente snel weer gaat oplopen. Mocht dat wel zo zijn, dan is dat goed voor de dekkingsgraad. De kans bestaat echter dat de hoge rente gepaard gaat met dalende beurskoersen. Het is gebruikelijk dat beleggers hun aandelenbezit in die situatie afbouwen omdat de verdiensten wanneer ze hun geld simpelweg uitlenen stijgen.

Niet afhankelijk zijn van bedrijfstakpensioen?

Hoewel de pensioenuitkeringen niet meer gegarandeerd zijn, kun je wel een goede inschatting maken van je financiële situatie na je pensionering. Is dat onvoldoende om je plannen uit te voeren? Of kom je misschien tekort om je huidige levensstijl voort te zetten? Dan is het verstandig om zelf vermogen op te gaan bouwen voor je pensioen.

Zelf pensioenvermogen creëren kan het best op een fiscaal vriendelijke manier met een pensioenproduct. Ze zijn er in talloze soorten en maten. Wil je weten of het verstandig is om bij te sparen? Neem dan eens contact op met een pensioenadviseur. Die kan een gedegen inschatting maken van je financiële toekomst na je baan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie