Nieuws

CBS: Kopers met vrijstaande woning zijn het gelukkigst

Mensen die in een vrijstaand huis wonen zijn het meest tevreden over hun leven. Waar vind je die huizen, en wat is nog meer bepalend voor je woongenot?

woensdag 17 januari 2018
CBS: Kopers met vrijstaande woning zijn het gelukkigst

Hoeveel invloed heeft je huis en je woonomgeving op je welzijn? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat mensen die in een vrijstaand huis wonen vaker tevreden zijn over hun leven dan mensen in andere woningtypen. Maar ook andere factoren zijn van invloed op hoe prettig jij je voelt in een woning.

Ruim 97 procent van de mensen met een vrijstaand huis gaf aan tevreden te zijn over hun woning en hun leven. Dat percentage is het laagst bij mensen met een etagewoning; 88 procent. Bewoners van hoek- en tussenwoningen zitten er tussenin. 

Volgens het CBS maakt het bovendien uit of je zelf eigenaar bent van je huis, of dat je het huurt. Een eerder rapport van het onderzoeksinstituut liet zien dat huizenbezitters zich gelukkiger voelen dan huurders.

In welke provincie moet je zijn?

Als je dan het meest tevreden zou zijn in een vrijstaande woning, waar vind je die woning? In heel Nederland staan er momenteel zo’n 32.000 te koop. De meeste keuze heb je in Brabant. Met afstand. Een kijkje op Funda levert de volgende top drie op:

  1. Noord-Brabant (6.685)
  2. Gelderland (4.587)
  3. Zuid-Holland (2.888)

Sociale cohesie en overlast

Je type huis is overigens niet de belangrijkste factor voor je geluksgevoel. Belangrijker is de binding met de buurt. Dat noemen we sociale cohesie. Van de mensen die zich sterk verbonden voelen met hun buurt blijkt 97 procent tevreden met hun leven. Bij een lage sociale cohesie daalt dat percentage naar een matige 69 procent.

Overlast in de buurt is al snel reden tot een minder tevreden gevoel bij mensen. Denk aan geluidsoverlast, hangjongeren of vandalisme. Wie weinig tot geen overlast ervaart, is vanzelfsprekend het meest tevreden (94 procent). Van de bewoners die juist veel overlast in hun buurt ervaren, heeft volgens het onderzoek ‘slechts’ 85 procent een tevreden gevoel.

Heb jij verhuisplannen? Vrijstaand wonen, meer ruimte of dichter bij de natuur? Ga eens in gesprek met een hypotheekadviseur. Dan ken je je budget en weet je meteen waar je mogelijkheden liggen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie