Nieuws

Aflossingsvrije hypotheek wordt relatief steeds duurder

Het prijsverschil tussen een aflossingsvrije hypotheek en een annuïteitenhypotheek loopt op bij de banken. Hoe komt dat?

vrijdag 12 januari 2018
Aflossingsvrije hypotheek wordt relatief steeds duurder

Aflossingsvrije hypotheken worden door nieuwe kopers al niet meer afgesloten. Met een nieuwe aflossingsvrije hypotheek kun je geen hypotheekrenteaftrek meer krijgen. Als je al een aflossingsvrije lening had, dan mag je die tegen de oude fiscale voorwaarden blijven verlengen. Voordelig in maandlasten, maar het verschil in rente met een annuïtaire of lineaire hypotheek loopt steeds verder uiteen.

Afgelopen week verlaagde een van de grote banken in Nederland de hypotheekrentes. Dat is op zich niet verwonderlijk, de trend is nog steeds laag, lager laagst. Opmerkelijk is wel dat de bank het tarief voor aflossingsvrije hypotheken ongemoeid liet. Een aflossingsvrije hypotheek is niet duurder geworden, maar het verschil met hypotheken die wel afgelost worden loopt op.

Hoeveel bedraagt het verschil?

Een annuïteitenhypotheek of een lineaire variant is al snel 0,3 tot 0,4 procentpunt lager dan de rente op een aflossingsvrije hypotheek bij de grote banken. Dat lijkt misschien niet veel, maar op een hypotheek van 250.000 euro komt het toch neer op 1.000 euro bruto per jaar aan extra rentelasten. Over een langere periode gaat dat in de papieren lopen.

Waarom is een aflossingsvrije hypotheek duurder?

Aflossingsvrije hypotheken dragen een hoger risico met zich mee. Als er geen of onvoldoende kapitaal wordt opgebouwd om de hypotheek aan het einde van de looptijd mee af te lossen, ontstaat er een probleem. Je moet dan een nieuwe hypotheek sluiten om de oude hypotheek mee af te lossen. Omdat je in je leven nog maximaal 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek, wordt de nieuwe hypotheek een stuk duurder dan de vorige.

Als je de hypotheek überhaupt krijgt. Als je gepensioneerd bent of in de buurt bent van je pensioenleeftijd, dan kan het ook gebeuren dat de bank op basis van je pensioeninkomen geen hypotheek meer wil geven voor het huis waar je al jaren in woont. In dat slechtste scenario moet je het huis verkopen om je oude hypotheek af te lossen.

Hypotheken waarop afgelost wordt, hebben dus de voorkeur van banken. Het zou kunnen dat de aflossingsvrije hypotheken langzaam maar zeker onaantrekkelijker gemaakt worden voor mensen die hun hypotheek gaan verlengen.

Nieuwe regels, nieuwe rente

Een andere mogelijkheid heeft te maken met de nieuwe hypotheekregels waar banken zich binnenkort aan moeten houden. Volgens een woordvoerder van een grote adviesketen zijn banken aan het voorsorteren op de extra kosten die ze moeten maken om aan die nieuwe regels te voldoen.

Het feit dat verzekeraars en pensioenfondsen geen grote renteverschillen laten zien tussen aflossingsvrij en annuïtair of lineair, wijst in ieder geval in die richting. Alleen banken moeten zich immers houden aan de Europese bankenregels. Andere hypotheekverstrekkers worden met rust gelaten.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en twijfel je wat het beste voor je is? Een hypotheekadviseur kijkt graag met je mee wat in jouw geval de beste handelswijze is. Extra aflossen, een andere hypotheekvorm, of misschien wel helemaal niets doen. Bereken het en je weet het.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie