Nieuws

Zzp’ers stuwen de economie. Maar nog vaak zonder koophuis

Nederland heeft bijna 83 procent meer zelfstandigen zonder personeel dan tien jaar geleden. Maar wonen zij ook allemaal in een koophuis?

donderdag 14 december 2017
Zzp’ers stuwen de economie. Maar nog vaak zonder koophuis

In de vier grote steden is het aantal zzp’ers de laatste tien jaar met meer dan de helft toegenomen. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn momenteel in totaal 165.000 zzp’ers te vinden. In het hele land nam het aantal zzp’ers zelfs met 83 procent toe tot 942.000. Veroveren zij ook de woningmarkt?

Het CBS onderzocht in de nieuwste editie van de Regionale Economie onder andere hoe de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven ervoor staan. Vooral de sterke groei van het aantal zelfstandigen valt op. Zij zijn nu de drijvende motor achter de economie.

Meeste groei in Utrecht

Van de vier grote steden kende de gemeente Utrecht de grootste groei. Waren hier in 2007 nog 9.400 zelfstandigen zonder personeel, in 2017 is dat aantal 22.100. Een toename van maar liefst 135 procent. Volgens het CBS is de groei in de grote steden vooral te danken aan zzp’ers met een organisatieadviesbureau. 

Crisis, parttime werken en webwinkels

Mensen beginnen om verschillende redenen voor zichzelf. Maar de dalende werkloosheid na de crisis heeft hier zeker voor een groot deel aan bijgedragen. De laatste jaren is er ook een toename van mensen die parttime voor zichzelf werken om zo meer tijd over te houden voor andere activiteiten.

Dankzij het internet is het bovendien makkelijker geworden om bijvoorbeeld een webwinkel vanuit huis te beginnen. Dat is terug te zien in de cijfers. In 2016 stonden er ruim 32.000 webwinkels met één persoon aan het roer geregistreerd, acht keer zoveel als in 2007. 

Zzp’ers op de woningmarkt

Het nadeel van werken als zelfstandige is dat je inkomen veranderlijk is. Daarom zijn banken lang huiverig geweest om zzp’ers een hypotheek te verstrekken. Veel zzp’ers betaalden hoge huurprijzen omdat een hypotheek onmogelijk was, maar hun inkomen te hoog voor sociale huur. 

Koophuis belangrijk voor vermogensopbouw

Gelukkig zijn die tijden voorbij. De laatste jaren kunnen zzp’ers veel eenvoudiger een hypotheek afsluiten. Hoognodig ook, want een koophuis is juist voor zelfstandigen een goede investering voor later. Je bent als zzp’er immers ook zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Door af te lossen op je hypotheek bouw je vermogen op en zorg je later voor lagere woonlasten.

Verdien je als zelfstandige je inkomen en wil je volgend jaar een eigen woning kopen? Een onafhankelijk adviseur helpt je graag met je hypotheek, van eerste berekening tot het akkoord van de bank. Laat je gegevens achter voor een vrijblijvende afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie