Nieuws

Verplicht deelnemen aan een pensioenfonds of zelf iets regelen?

Het huidige pensioenstelsel moet al in 2020 vervangen zijn. Maar voor de uitdijende groep zzp’ers wordt nog gesproken over een nieuw plan.

donderdag 21 december 2017
Verplicht deelnemen aan een pensioenfonds of zelf iets regelen?

Dat het pensioenstelsel op de schop moet, daar zijn velen het over eens. Momenteel wordt er vooral druk gediscussieerd over hoe de nieuwe regeling er dan uit moet zien. Er zijn ook nog wel wat knopen door te hakken. Bijvoorbeeld over deelname voor zzp’ers. Hoe passen zij volgens het kabinet in een nieuw pensioenstelsel?

De huidige regeling is niet langer te handhaven, vooral door de veranderingen op de arbeidsmarkt.  Lang niet iedereen is meer in loondienst. Veranderingen moeten ervoor zorgen dat ook de komende generaties kunnen genieten van een goed pensioen. Maar over de positie van de zzp’er is nog veel onduidelijk.

Zzp’er wel of niet verplicht deelnemen?

Vooral in de grote steden is de groei van het aantal zzp’ers goed te zien. Deze groep is nu helemaal zelf verantwoordelijk voor hun pensioen. Een slechte zaak, vinden de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) en de Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNGV). Zij pleiten daarom voor verplichte deelname van zelfstandigen aan de nieuwe pensioenregeling.

Het kabinet wil nog niet op verplichte deelname ingaan. Wel heeft het plannen om zzp’ers makkelijker te laten deelnemen aan de pensioenregeling als zij dat willen. Het blijft dan bij keuzevrijheid. Elke zzp’er bepaalt zelf of hij instapt om pensioen op te bouwen. 

Niet alle zzp’ers staan te springen om verplicht in een pensioenfonds deel te nemen. Het neemt de vrijheid af om zelf te bepalen hoe je je pensioeninkomen regelt. Dat kan bijvoorbeeld vrij eenvoudig en fiscaal aantrekkelijk met een pensioenproduct.

Nog niets geregeld? Kijk ook eens naar een koophuis

Voor zzp’ers in een huurhuis is het ook verstandig om te onderzoeken of een koophuis tot de mogelijkheden behoort. Door de maandelijkse aflossing bouw je er vermogen mee op, en je brengt tegelijkertijd je toekomstige woonlasten omlaag.

Deel van je pensioen in één keer opnemen

Waar ook over nagedacht wordt, is de mogelijkheid om een deel van je pensioen in één keer op te nemen in plaats van een levenslange uitkering. Dat geld zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een deel van je hypotheek af te lossen, en zo je maandlasten te verlagen. Of dat financieel haalbaar is, moet nog berekend worden. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept de Sociaal Economische Raad op om snel met een advies te komen.

Haast is geboden, want het kabinet wil de nieuwe pensioenregels al in 2020 in laten gaan. Daarvoor zal het begin volgend jaar overeenstemming moeten bereiken met sociale partners. Wat de nieuwe regeling zzp’ers daadwerkelijk brengt, moet daarom nog blijken. Wil je niet wachten op de politiek, maar zelf beginnen met (aanvullend) pensioen opbouwen? Een financieel adviseur vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie