Nieuws

Kans op inbraak in Limburg ruim twee keer zo groot als in Friesland

Het aantal woninginbraken in Nederland is licht toegenomen. Kerst en nieuwjaar zijn een extra risico. Tijdens de feestdagen is het aantal claims twee keer zo hoog als anders.

woensdag 27 december 2017
Kans op inbraak in Limburg ruim twee keer zo groot als in Friesland

Het aantal woninginbraken in Nederland is in 2016 licht toegenomen. Op elke 1.000 huishoudens werd vorig jaar gemiddeld 8,2 keer ingebroken. Dat is 5 procent meer dan in 2015. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek heeft dat gepresenteerd in de Risicomonitor Woninginbraken. De absolute piek is met Oud en Nieuw, dus een waarschuwing is op z'n plaats.

Feestdagen zijn voor inbrekers aantrekkelijke dagen om toe te slaan. Kerst en nieuwjaar zijn de grootste risicodagen voor woninginbraken. Veel mensen weg van huis en de vroeg invallende duisternis zorgen voor ideale omstandigheden. Het aantal claims dat binnenkomt bij de verzekeraars is in de laatste week van het jaar twee keer zo hoog als andere dagen. Sinterklaas en carnaval zijn andere uitschieters.

Limburg en Brabant risicovol
Woninginbraak tijdens carnaval is een zuidelijke aangelegenheid. Sowieso zijn Limburg en Brabant de twee provincies met het hoogste risico op inbrekers. Limburg en Brabant hebben respectievelijk 11 en 10,6 inbraken per 1.000 huishoudens. De veiligste provincies zijn Friesland en Zeeland met beiden 'slechts' 5,1 woninginbraken.

Brabant boevennest?
De drie grootste steden van Nederland zijn overigens opvallend veilig. Op de lijst van 25 grootste gemeenten van Nederland behoren Rotterdam en Den Haag tot de acht veiligste. Amsterdam is zelfs op Leiden na de stad met de minste woninginbraken. Brabant heeft opnieuw de discutabele eer om de steden met de meeste woninginbraken te leveren. Eindhoven, Breda en 's-Hertogenbosch staan op plaats 1, 2 en 5.

Tips om inbraak te voorkomen
Het Verbond van Verzekeraars heeft ook een aantal tips om woninginbraak te voorkomen. Tijdens de feestdagen je huis bewoond over laten komen is een belangrijke. Tijdschakelaars op de verlichting kan veel ellende voorkomen. Trek je deur ook niet alleen dicht, maar draai hem ook op slot. En laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten.

Een maatregel die zichzelf terugbetaalt is het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Als al je sloten gecertificeerd zijn voor het PKVW, dan kan jouw huis ook het keurmerk krijgen. Volgens de politie neemt het inbraakrisico met het keurmerk af met 90 procent. Als beloning geven veel verzekeraars je een korting op de inboedelverzekering die kan oplopen tot 20 procent.

Vier je Oud en Nieuw niet thuis? Zorg dan dat je je huis goed afgesloten achterlaat. Laat een paar lampen in huis aan zodat niet meteen duidelijk is dat er niemand in huis is. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie