Nieuws

Eigen risico en eigen bijdrage zorgverzekering. Dit betaal je zelf

Het eigen risico bij de zorgverzekering bedraagt ook volgend jaar 385 euro. Daarnaast krijg je soms te maken met een eigen bijdrage. Wanneer betaal je die en hoe werkt het?

vrijdag 1 december 2017
Eigen risico en eigen bijdrage zorgverzekering. Dit betaal je zelf

In 2018 geldt voor de zorgverzekering een eigen risico van 385 euro. Is de zorg die je nodig hebt vanuit de basisverzekering duurder, dan betaal je het eigen risico zelf en krijg je de rest vergoed. Soms betaal je zelf ook mee aan een behandeling. Dat is de eigen bijdrage. Wanneer betaal je wat? We nemen het stap voor stap door.

Het eigen risico geldt alleen voor zorg in de basisverzekering. Daar zijn echter uitzonderingen. Voor sommige zorg betaal je helemaal geen eigen risico. Voor de onderstaande zaken geldt het eigen risico niet.

  • Zorg van de huisarts
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Hulpmiddelen in bruikleen
  • Nationale bevolkingsonderzoeken (bijv. borstkankeronderzoek)
  • De griepprik (wanneer deze is voorgeschreven)
  • Zorgkosten en kosten voor de tandarts voor kinderen tot 18 jaar

Eigen bijdrage zorgverzekering

Voor bepaalde zorg geldt een eigen bijdrage. Dit is een vaste bijdrage per behandeling of medicijn. De hoogte ervan wordt bepaald door de overheid. Deze kosten betaal je altijd en staan los van je eigen risico. Onderstaand een voorbeeld waarbij we aannemen dat je een jaar lang medicijnen gebruikt waarvoor een eigen bijdrage geldt en die door een arts zijn voorgeschreven:

Voorbeeld 1

Totale kosten medicijnen: € 225
Eigen bijdrage: € 45
In dit voorbeeld betaal je alles zelf. Van de totale kosten wordt eerst de eigen bijdrage afgetrokken. De € 180 die overblijft komt voor rekening van je eigen risico.

Voorbeeld 2

Totale kosten medicijnen: € 875
Eigen bijdrage: € 125
Ook hier wordt de eigen bijdrage eerst afgetrokken van de totale kosten, met € 750 als uitkomst. Het standaard eigen risico bedraagt € 385. Dat betaal je ook zelf. Het restant bedraagt € 365 en komt voor rekening van de zorgverzekeraar.

Wanneer geldt de eigen bijdrage?

Lang niet voor alle zorg geldt een eigen bijdrage. Raadpleeg voor een totaaloverzicht deze pagina op de site van de Rijksoverheid. Specifiek voor medicijnen kan je op medicijnkosten.nl controleren of en in welke mate een middel onder de dekking van de basiszorgverzekering valt.

Je kunt bij zorgverzekeraars een aanvullende zorgverzekering sluiten met een vergoeding voor medicijnen of bepaalde zorg. Dit compenseert de eigen bijdrage die je betaalt. Let wel goed op de dekking van de aanvullende verzekering, de vergoedingen verschillen per verzekeraar en zijn niet onbeperkt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie