Nieuws

Aanvullende zorgverzekering kiezen: vijf tips

Hoewel de populariteit daalt, heeft nog steeds 84 procent van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering. Met deze tips maak je een betere keuze.

donderdag 14 december 2017
Aanvullende zorgverzekering kiezen: vijf tips

Is je gebit niet in topconditie of loop je in 2018 waarschijnlijk wéér de deur plat bij je fysiotherapeut? Met een aanvullende zorgverzekering zorg je ervoor dat je niet alle kosten zelf hoeft te dragen. Circa 84 procent van de Nederlanders kiest voor het uitbreiden van de basiszorgverzekering. Ben je er zelf nog niet uit? Vijf tips die je op weg helpen.


1. Dekking aanvullende zorgverzekering verschilt

Bij de basiszorgverzekering bepaalt de overheid welke zorg er wel en niet onder de dekking valt. Hierdoor is de basiszorg bij iedere zorgverzekeraar gelijk. De dekking van aanvullende pakketten bepalen de zorgverzekeraars zelf. Ze besluiten dus zelf of een behandeling vergoed wordt, en zo ja, hoeveel je krijgt.

Niet alleen tussen verzekeraars onderling kan de dekking van aanvullende zorgverzekeringen fors verschillen. Eén aanbieder kan verschillende pakketten aanbieden met uiteenlopende voorwaarden.

2. Geen effect op eigen risico

Zorg die onder de aanvullende zorgverzekering valt, wordt nooit in mindering gebracht op je eigen risico. Je krijgt dus meteen een vergoeding, zelfs als je het eigen risico nog niet helemaal betaald hebt. Het eigen risico wordt alleen aangesproken voor de zorg die je kreeg onder de basiszorgverzekering.

3. Kosten kunnen leeftijdsafhankelijk zijn

De kosten voor de aanvullende zorgverzekering kunnen afhangen van je leeftijd. Jonge mensen hebben over het algemeen minder zorg nodig, een verzekeraar kan daarom lagere premies rekenen. De afgelopen jaren is te zien dat vooral jonge gezinnen de aanvullende zorgverzekering links te laten liggen. Het percentage Nederlanders dat wel een aanvullende polis afsloot daalde van 94 procent in 2007 tot 84 procent bij de laatste meting in 2015.

4. Onder de 18 meeverzekerd

Kinderen onder de 18 vallen onder de basiszorgverzekering van hun ouders. Doorgaans geldt ook voor de aanvullende pakketten dat kinderen gratis bijgeschreven kunnen worden. Dit dien je wel zelf te regelen bij je verzekeraar.

Tandzorg en orthodontie voor kinderen valt niet onder de aanvullende verzekering. Tandzorg voor kinderen is grotendeels gedekt vanuit de basiszorgverzekering. Orthodontie is daar geen standaard onderdeel van en kan apart bijverzekerd worden.

5. Een zorgverzekeraar mag je weigeren

Je aanmelding voor de basiszorgverzekering moet de verzekeraar accepteren. Bij de aanvullende zorgverzekering geldt deze acceptatieplicht niet. Bijvoorbeeld bij een uitgebreide tandverzekering kan het invullen van een vragenlijst verplicht zijn. De verzekeraar mag je aanmelding vervolgens weigeren als het risico op hoge kosten te groot is.

Bedenk goed waarvoor je jezelf en je eventuele gezinsleden wilt verzekeren. In vergelijking tot iets als een brandverzekering is een aanvullende zorgverzekering beter berekenbaar. Heb je nu ook al een slecht gebit, dan is de kans immers klein dat dit volgend jaar opeens opgelost is. Daar kun je de keuze voor een aanvullende zorgverzekering op afstemmen. Check vooraf goed wat de maximale vergoedingen zijn, in relatie tot de maandelijkse premie. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie