Nieuws

WOZ-waarde van jouw woning stijgt verder. Hoe erg is dat?

De woz-waarde stijgt verder. Hierdoor betaal je meer belasting. Niet altijd is dat even erg. Een hogere waarde heeft ook voordelen. Bijvoorbeeld bij de verkoop van je huis.

vrijdag 10 november 2017
WOZ-waarde van jouw woning stijgt verder. Hoe erg is dat?

Begin volgend jaar ploft bij huiseigenaren de WOZ-uitslag op de mat. De WOZ-waarde is de basis voor enkele belastingen die je als huiseigenaar betaalt. Nu al is bekend dat de woningwaarde door de gemeenten hoger worden ingeschat. Ben je het er niet mee eens? Dan kan je bezwaar maken en vragen om een lagere WOZ-waarde. Maar is dat altijd verstandig?

De WOZ-waarde wordt vastgesteld door gemeenten en heeft ongeveer een jaar vertraging. Als jij de uitslag begin volgend jaar ontvangt, gaat dat dus over woningwaarde begin 2017. De gemeente kijkt bij de vaststelling naar vergelijkbare woningen in de wijk.

WOZ-waarde stijgt verder

Het CBS meldt een gemiddelde WOZ-waarde van € 216.000, een stijging van 3,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Amsterdam heeft het record met een stijging van bijna 15 procent. In deze WOZ-waarde zit de stijging van de huizenprijzen in de laatste kwartalen van dit jaar nog niet inbegrepen. Ook eind 2018 valt dan een hogere WOZ-waarde te verwachten.

Voordelen lage WOZ-waarde

Het grootste voordeel van een lage WOZ-waarde is dat je daardoor ook minder belasting betaalt. Het gaat daarbij om:

- Gemeentelijke belastingen: onroerendezaakbelasting (OZB)
- Belastingdienst: Eigenwoningforfait, eventuele erf- en schenkbelasting
- Waterschap: Watersysteem- en wegenheffing

Om het ingewikkelder te maken, bij een lage WOZ-waarde volgt niet automatisch een lagere belastingaanslag. Het kan namelijk ook zijn dat de gemeente simpelweg het percentage te betalen belasting verhoogt. Je betaalt dan ook bij een dalende WOZ-waarde alsnog hetzelfde of meer aan belasting. Ook wanneer je een huis erft is een lage WOZ-waarde een aanzienlijk voordeel. Dan geldt namelijk erfbelasting over de waarde van de woning.

Nadeel lage WOZ-waarde

Niet in iedere situatie heb je als huiseigenaar baat bij een zo laag mogelijke WOZ-waarde. Bijvoorbeeld bij de verkoop van je woning. Iedere koper kan opzoeken wat de WOZ-waarde van jouw woning is. Een lage inschatting van de gemeente is uiteraard niet positief voor het bod dat je zult ontvangen.

Ook kan het een nadeel voor jouw hypotheeksituatie zijn. Zo kunnen banken de hypotheekrente verlagen als de waarde van jouw woning (veel) hoger ligt dan het hypotheekdeel dat je nog moet aflossen. De bank loopt dan immers minder risico, aangezien de woning als onderpand meer waard is. Dit geldt overigens vooral voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie. Ook bij het afsluiten van een tweede hypotheek kan een lage WOZ-waarde in je nadeel uitpakken.

Het is nog niet zo ver maar voordat je het weet ontvang je van jouw gemeente alweer bericht over de WOZ-waarde. Rond die tijd schrijven we een vervolgartikel over hoe je bezwaar kan indienen tegen een te hoge stijging. Al hangt het dus van je situatie af of dat daadwerkelijk verstandig is.   

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie