Nieuws

Woningtekort te lijf met compleet nieuwe stad

De krapte op de woningmarkt komt voornamelijk door het tekort aan nieuwbouw. De oplossing? Amsterdam bouwt een complete nieuwe stad met maar liefst 70.000 huizen!

vrijdag 24 november 2017
Woningtekort te lijf met compleet nieuwe stad

Als een nieuwbouwproject wordt aangekondigd, moet je er snel bij zijn. De koop gaat meestal per loting. Zelfs al sta je dus in de rij, dan kan het zijn dat je alsnog niet in aanmerking komt. Het aantal huizen dat jaarlijks in Nederland gebouwd wordt is lang niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Toch zijn er lichtpuntjes. Amsterdam heeft plannen gepresenteerd voor een nieuwbouwwijk ter grootte van de stad Haarlem.

Voor de crisis werden jaarlijks zo’n 75.000 nieuwbouwwoningen neergezet. Door economische tegenwind verdween het enthousiasme onder projectontwikkelaars. In 2014 lag het aantal opgeleverde woningen met 45.170 beduidend lager. Hoewel de bouw sindsdien op volle toeren draait, is het onvoldoende om de tekorten van de laatste negen jaar aan te vullen.

Compleet nieuwe stad

De gemeente Amsterdam gaat het woningtekort met serieuze plannen te lijf. Het Westelijk haventerrein moet van industriegebied transformeren in een immense nieuwe woonwijk. Niet zomaar een wijk, want eind 2040 levert dat naar schatting 70.000 woningen op. Een wijk met een omvang vergelijkbaar met heel Haarlem.

Dat gaat niet van de een op de andere dag. Talloze bedrijven moeten verhuizen om plaats te maken voor de huizenbouw. Qua omvang en complexiteit is het project uniek. Het totaal aantal woningen kan oplopen tot bijna de volledige woningproductie in heel Nederland van voor de crisis.  Gezien de krapte en torenhoog opgelopen huizenprijzen in Amsterdam geen overbodige luxe.

Hoe snel kun je verhuizen?

De plannen bevinden zich nog in de beginfase. De ontwikkeling vergt ook enorme investeringen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Een nieuwe metrolijn is onderdeel van dat geheel. Amsterdammers weten inmiddels zelf goed hoe lang zo’n project kan duren.

Als de eerste spade de grond ingaat, kan het wel snel gaan. Een eenmaal gekochte nieuwbouwwoning wordt steeds sneller opgeleverd. In 2008 duurde het 16,7 maanden voordat je de sleutel kreeg. De opleveringstermijn is teruggelopen naar 11,2 maanden bij de laatste meting in 2014.

Waarom een nieuwbouwwoning kopen?

Een nieuwbouwwoning kopen heeft de nodige voordelen. Zeker in de eerste jaren zal het nodige onderhoud beperkt zijn. Ook loop je een beperkt risico op verborgen gebreken en zijn nieuwbouwwoningen doorgaans goed geïsoleerd.

Heb jij interesse in een nieuwbouwproject bij jou in de buurt? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en weet wat je financiële ruimte is. Laat via het onderstaande formulier een reactie achter en we brengen het samen met je in kaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie